AMERIČKI PREDSJEDNIK

Bajden pozdravio izdavanje naloga Međunarodnog krivičnog suda protiv Putina

Rusija nije zemlja članica MKS-a, što znači da sud tamo nema nadležnost

Džo Bajden: Putin "jasno" počinio zločine. Twitter

A. O.

18.3.2023

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) pozdravio je izdavanje naloga Međunarodnog krivičnog suda protiv njegovog ruskog kolege Vladimira Putina.

MKS je optužio predsjednika Putina da je počinio ratne zločine u Ukrajini - nešto što je predsjednik Bajden rekao da je ruski lider "jasno" učinio.

Deportacija djece

Tvrdnje se fokusiraju na nezakonitu deportaciju djece iz Ukrajine u Rusiju od invazije Moskve 2022. godine.

Moskva je negirala optužbe i proglasila naloge "nečuvenim".

Malo je vjerovatno da će od tog poteza biti mnogo, jer MKS nema ovlaštenja da uhapsi osumnjičene bez saradnje vlade neke zemlje.

Nema nadležnost

Rusija nije zemlja članica MKS-a, što znači da sud tamo nema nadležnost.

Međutim, to bi moglo uticati na Putina na druge načine, kao što je nemogućnost putovanja u inostranstvo. Sada bi mogao biti uhapšen ako kroči u bilo koju od 123 zemlje članice suda.

Putin je tek treći predsjednik kojem je izdat nalog za hapšenje MKS-a.

Predsjednik SAD Bajden je rekao da, iako sud također nije imao utjecaja na SAD, izdavanje naloga "čini vrlo jaku tačku".

Pozvani na odgovornost

Njegova administracija je već "formalno utvrdila" da je Rusija počinila ratne zločine tokom tekućeg sukoba u Ukrajini, a potpredsjednica Kamala Heris (Harris) je u februaru rekla da će oni koji su u to umiješani "biti pozvani na odgovornost".

Ujedinjene nacije su također objavile izvještaj ranije ove sedmice u kojem se navodi da je prisilno premještanje ukrajinske djece od strane Moskve u područja pod njenom kontrolom predstavlja ratni zločin.

U saopćenju od petka, MKS je naveo da ima razumne osnove da veruje da je Putin direktno počinio krivična dela, kao i da je radio sa drugima. Također ga je optužilo da nije iskoristio svoja predsjednička ovlaštenja da spriječi deportaciju djece.

Rusku komesarku za prava deteta Mariju Lvovu-Belovu također traži MKS zbog istih zločina.

Nalozi sa dokazima 

Tužilac MKS-a Karim Kan (Khan) rekao je da su nalozi "zasnovani na forenzičkim dokazima, ispitivanju i onome što su te dvije osobe kazale".

Sud je u početku razmišljao o tome da naloge za hapšenje zadrži u tajnosti, ali je odlučio da ih objavi kako bi pokušao spriječiti počinjenje daljnjih zločina.

- Djeca se ne može tretirati kao ratni plijen, ne mogu biti deportovana . Ova vrsta zločina ne mora biti advokat, treba biti ljudsko biće da bi se znalo koliko je to strašno - rekao je Kan za BBC.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.