ISTRAGA STEJT DEPARTMENTA

Tramp nije prijavio poklone vrijedne 300.000 dolara: Među njima bodež i slika u prirodnoj veličini

Pokloni su se mogli koristiti za kupovinu utjecaja na američku politiku

Donald Tramp. Twitter

N. Aj.

18.3.2023

Bivši američki predsjednik Donald Tramp ((Trump) primio je 117 neprijavljenih poklona zajedno s porodicom, uključujući i bodež vrijedan 35.000 dolara. Ovo je otkrio Stejt department, prenosi CNN.

Vrijednost poklona je oko 300.000 dolara, a Tramp i njegova porodica dobili su ih od stranih vlada. Pokloni su primljeni tokom tokom Trampovog predsjedničkog mandata između 2017. i 2020. godine.

Do 415 dolara

Ivanka Tramp, njen suprug Džered Kušner (Jared Kushner) i njihova djeca također su navodno odgovorni za 33 neprijavljena poklona u vrijednosti od gotovo 82.000 dolara.

Zakon o stranim poklonima i odlikovanjima zabranjuje predsjedniku i saveznim dužnosnicima zadržavanje stranih poklona čija vrijednost prelazi 415 dolara.

Pokloni koje su dali dužnosnici poput kineskog predsjednika Sija (Xi) i saudijskog prijestolonasljednika Mohameda bin Salamana (Mohammad) nikada nisu prijavljeni Stejt departmentu.

Demokrati iz Zastupničkog doma kazali su da je neotkrivanje poklona izazvalo ozbiljnu zabrinutost zbog potencijalne korupcije jer su se pokloni mogli koristiti za kupovinu utjecaja na američku politiku. Ova zabrinutost nije potvrđena.

Zastupnik Džejmi Raskin (Jamie) iz Merilenda, vodeći demokrat u Odboru za nadzor Zastupničkog doma, rekao je da nedostajući darovi "sugeriraju na ozbiljna kršenja klauzule o stranim primanjima", piše CNN.

Tokom cijele administracije

Iako je Stejt department započeo istragu prije godinu, u izjavi od 17. marta naveli su da nove informacije koje je dobio odbor otkrivaju da su propusti u otkrivanju poklona od stranih vlada bili mnogo širi nego što se ranije znalo i proširili su se na cijelu Trampovu administraciju.

- Interna evidencija Bijele kuće koju je prikupio Odbor pokazuje da popisi koje je Bijela kuća dostavila Uredu šefa protokola nisu uključili sve inozemne poklone koje su primili bivši predsjednik Tramp i prva porodica, ne samo 2020., nego tokom cijele cijele Trampove administracije – navodi se u izvještaju.

U objavi piše da je zapisi pokazuju da je Tramp sa porodicom primio 117 neprijavljenih stranih poklona u vrijednosti od otprilike 291.000 dolara.

Pokloni uključuju bodež katarskog emira (procijenjen na 35.000 dolara), uzbekistanski svileni tepih (procijenjen na 12.000 dolara) i sliku Trampa u prirodnoj veličini iz Salvadora koja i dalje nije pronađena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.