"NEPRIHVATLJIVE OPASKE"

Reakcija ruske ambasade na nalog za hapšenje Putina: "Troma šizofrenija"

O kakvoj nezavisnosti i nepristrasnosti možemo da govorimo, navodi se u saopćenju Ambasade Ruske Federacije

Vladimir Putin. AP

N. Aj.

18.3.2023

Podrška SAD odluci Međunarodnog krivičnog suda (MKS) da izda nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina "podsjeća na sporu šizofreniju", saopćila je ruska Ambasada u SAD.

MKS je, podsjećamo, jučer izdao nalog za hapšenje Putina, kao i ruskog komesara za prava djeteta Marije Lavove-Belove na osnovu navodne “protupravne deportacije” ukrajinske djece u Rusiju.

Opravdan nalog

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) rekao je da je nalog za hapšenje “opravdan”.

- Dopuštajući neprihvatljive opaske o ruskom lideru, američke vlasti namjerno prešućuju sopstvene zločine u Iraku, Jugoslaviji, Libiji i Vijetnamu. Štaviše, u pokušaju da svim raspoloživim sredstvima zaštite svoje građane od međunarodnog krivičnog gonjenja, SAD, čak, preduzimaju odvratne mjere. Naprimjer, ekonomske sankcije bez presedana koje su nametnute rukovodstvu Suda, uključujući bivšeg tužioca Fatua Bensudu, koji je pokrenuo istragu o zločinima SAD u Afganistanu. O kakvoj nezavisnosti i nepristrasnosti možemo da govorimo - navodi se u saopćenju Ambasade Ruske Federacije.

Strateški interes

Istaknuli su da Vašington podržava “pravnu bahanaliju bez presedana” koju je pokrenuo MKS s ciljem zaštite sopstvenih geopolitičkih interesa, uprkos tome što ni SAD, ni Rusija ne priznaju nadležnost suda, prenio je “Sputnjik”.

- Takva pozicija podsjeća na tromu šizofreniju. Danas su svi američki zvaničnici uglas ponovili da SAD ne priznaju MKS. Međutim, strateški interes je da se Rusija što više nervira - saopćeno je iz ruske Ambasade.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.