SAVJETNIK ZELENSKOG

Podoljak: Kineski prijedlog mirovnog plana sadrži kontradikcije

Mirovni plan se ne može temeljiti na zadovoljavanju interesa agresora, poručio je Podoljak

Podoljak: To je apsolutna kontradikcija. Twitter

A. O.

20.3.2023

Savjetnik šefa Ureda predsjednika Ukrajine, Mihajlo Podoljak za talijanski Corriere della Sera izjavio je da kineski prijedlog mirovnog plana nema uravnoteženu logiku i da sadrži kontradikcije.

- U njemu nema detalja, nema uravnotežene logike. Jedna tačka govori o nepovredivosti suvereniteta i teritorijalnog integriteta, a druga o potrebi trenutnog prekida vatre, što znači prijenos okupiranih teritorija Rusiji. To je apsolutna kontradikcija. Mirovni plan se ne može temeljiti na zadovoljavanju interesa agresora, on mora započeti prisilnim povlačenjem ruskih trupa iz Ukrajine - rekao je Podoljak.

Podoljak vjeruje da Kina neće snabdijevati Rusiju oružjem.

- Ne vidim smisao u tome. To bi se odmah znalo, a Kina bi ugrozila svoje trgovinske i tehnološke odnose s drugim zemljama. I drugo, zašto pomagati Rusiji, koja pati od kolapsa vlastite civilizacije? Uskoro će Rusija prestati postojati, bila bi to beznadna investicija, a Kina je previše pragmatična da bi napravila takve pogreške. Treće, kineski zakon zabranjuje prijenos oružja državi u ratu - rekao je.

Istovremeno smatra da Kina "može iskoristiti stanje uvelike oslabljene i diskreditirane Rusije".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.