BIO U POSJETI

Putin nakon rušenja Mariupolja želi obnoviti grad

Planiramo da to bude potpuno funkcionalan aerodrom sposoban da leti u sve gradove Rusije i inostranstva, izjavio je Husnulin

Putin: Kuje nove planove. Printscreen

A. O.

20.3.2023

Ruski predsjednik Vladimir Putin iznenada je posjetio Mariupolj, a to je bila njegova prva posjeta teritoriji koju su preuzeli ruski vojnici tokom agresije na Ukrajinu koja je počela prošle godine 24. feburara.

Brojni izvještaji vladinih medija u Rusiji govore o tome šta je radio u razorenom gradu.

Čin prkosa

Posjeta je bila očigledni čin prkosa, koji je uslijedio samo nekoliko dana nakon što je Međunarodni krivični sud izdao nalog za hapšenje za njim, piše CNN. Optužen je za ratne zločine povezujući ga s otmicom ukrajinske djece, a Putin ovo nije komentarisao.

Odlazak u okupirani Mariupolj je posebno provokativan za Ukrajince jer je Mariupolj dugo bio simbol otpora koji je svjedočio nekim od najintenzivnijih borbi otkako je Rusija započela svoju invaziju.


Na osnovu reakcija Ministarstva odbrane i duđžnosika Ukrajine, očigledno je Putin izazvao bijes kod mnogih Ukrajinaca.

Ministarstvo odbrane uporedilo je Putina sa "lopovom" koji je grad posjetio "pod okriljem noći" – s tim da je grad u ruskoj ofanzivi sveden na ruševine.

Savjetnici ukrajinskog predsjednika i ministra unutrašnjih poslova su također komentarisali odlazak Putina u Mariupolj pa je tako Mihajlo Podoljak rekao da je Putin poput zločinca koji se vraća na mjesto zločina, dok ga je Anton Geraščenko (Geraschenko) uporedio s Hitlerom.

Početak upoznavanja

Inače, Putin je helikopterom otišao u Mariupolj, a tokom vožnje automobilom obišao je naselja što je prikazano i na snimcima koji su objavljeni.

Putinje prikazan i kako se sastaje sa naizgled iznenađenim stanovnicima. Putin je jednom čovjeku rekao: "Moramo početi bolje da se upoznajemo".


Kremlj je insistirao na tome da je posjeta bila "spontana". Tokom putovanja, Kremlj je rekao da je Putin također pregledao obalu Mariupolja, posjetivši jaht klub i zgradu pozorišta koju su bombardovali u Mariupolju.

Zamjenik ruskog premijera Marat Kusnulin (Khusnullin), koji je bio u njegovoj pratnji, detaljno je razgovarao s Putinom o "konstrukcionim i restauratorskim radovima koji su u toku" u gradu.

Husnulin je u videosnimku rekao Putinu da postoji plan da se rekonstruiše do kraja treće godine.

- Planiramo da to bude potpuno funkcionalan aerodrom sposoban da leti u sve gradove Rusije i inostranstva – izjavio je Husnulin.

Kremlj je dodao da je Putin održao sastanak na "komandnom mjestu specijalne vojne operacije" u Rostovu na Donu.

Ruska kontrola

Lučki grad na Azovskom moru, Mariupolj, nalazi se u ukrajinskoj Donjeckoj oblasti i pod direktnom je ruskom kontrolom od maja 2022.

Upravo su u Mariupolju ruske snage izvele neke od svojih najozloglašenijih napada, uključujući napad na porodilište prošlog marta i bombardovanje pozorišta.

Mariupolj je postao simbol ukrajinskog otpora tokom sedmica nemilosrdnih ruskih napada prošle godine. Poznato je da čak i kada je veći dio grada pao, njegovi branioci su se držali u čeličani Azovstal sedmicama prije nego što je uporište konačno palo.

Od 450.000 ljudi koji su živjeli u gradu prije rata, više od trećine je već otišlo, piše CNN.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.