USPJEŠAN PROTUNAPAD

Ukrajinske snage spremaju proboj u Bahmutu, Rusi u strahu od sveopće ofanzive

Geolocirane snimke objavljene jučer pokazuju da su ukrajinske snage izvele uspješan protunapad jugozapadno od Ivanivske

Objavljen novi izvještaj. Institut za rat

A. K.

20.3.2023

Ukrajinske snage izvele su lokalizirani protunapad jugozapadno od Bahmuta, dok su ruske glasine o ukrajinskoj protuofanzivi sve glasnije, stoji u posljednjem izvještaju Instituta za rat (ISW).

Geolocirani snimci, objavljeni jučer, pokazuju da su ukrajinske snage izvele uspješan protunapad jugozapadno od Ivanivske (6 km zapadno od Bahmuta) i potisnule ruske snage dalje od autoceste T0504 u tom području.

Glasnogovornik ukrajinske istočne grupe snaga, pukovnik Serhij Čerevati (Serhiy Cherevaty) saopćio je da su ruske snage izvele 25 napada u području Bahmuta 19. marta, ali su ruske snage vjerovatno samo osigurale marginalne dobitke.

Ruski izvori objavili su snimak 18. marta u kojem je, navodno, prikazana kolona ukrajinskih oklopnih vozila duž ceste 22 km jugozapadno od Bahmuta i nagađaju da se ukrajinske snage pripremaju za pokretanje protuofanzivnih operacija jugozapadno od Bahmuta.

Rastuće ruske rasprave o neposrednoj ukrajinskoj protuofanzivi u području Bahmuta sugerišu da su ruski izvori sve nesigurniji u smislu sposobnosti ruske vojske da održi inicijativu u vezi s Bahmutom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.