OBJAŠNJAVAO JOJ DETALJE

Kim Jong Un s kćerkom pratio simulaciju vojnog odgovora na napad nuklearnim oružjem

Vježbe su uključivale lansiranje projektila kratkog dometa

Lansiranje rakete. AP

A. O. / KCNA

20.3.2023

Predsjednik Sjeverne Koreje Kim Jong Un u društvu svoje kćerke pratio je simulaciju eventualnog vojnog odgovora na napad nuklearnim oružjem svojim južnim komšijama, ali i SAD.

Tokom simulacije napada njih dvoje su sve pratili, a Kim je objašnjavao detalje.

Kratki domet

Agencija navodi da su vježbe uključivale lansiranje projektila kratkog dometa, ali da je neobično to što je jedna od raketa ispaljena iz zakopanog silosa.

On može da pomogne u povećanju brzine i stabilnosti u budućim testovima interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM).

Sjevernokorejska državna agencija KCNA prenijela je da su vježbe osmišljene tako da pojačaju ''sposobnost odvraćanja od rata i nuklearnog protunapada'', uz tvrdnju da Vašington i Seul čine ''eksplicitan pokušaj pokretanja rata'' protiv Sjeverne Koreje.

Stvarni odgovor

Kako prenosi KCNA, cilj vježbe je bio pokazati njihovu čvrstu volju da daju stvarni ratni odgovor i pošalju upozorenje neprijatelju koji proširuje svoje agresivne ratne vježbe.

Također, KCNA dodaje da je tokom vježbi balistička raketa opremljena lažnom nuklearnom bojevom glavom preletjela 800 kilometara prije nego što je pogodila metu prema scenariju taktičkog nuklearnog napada.

Podsjećanja radi, ranije ovog mjeseca Južna Koreja i SAD izvršile su zajedničke vazdušne i morske vojne vježbe, u kojima su učestvovali i američki bombarderi B-1, a prošlog mjeseca održale su vježbe koje simuliraju nuklearni napad Sjeverne Koreje.

Inače, kćerka Kima ima 10 godina. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.