SASTANAK U KREMLJU

Đinping poručio Putinu: Uvjeren sam da vas ruski narod podržava

Peking treba da ima bliske odnose s Moskvom, poručio je

Si Đinping i Vladimir Putin. Printscreen

H. J. I.

20.3.2023

Kineski lider Si Đinping (Xi Jinping) rekao je predsjedniku Vladimiru Putinu tokom razgovora u Kremlju da je "ubijeđen" da Putin uživa podršku ruskog naroda uoči predsjedničkih izbora zakazanih za sljedeću godinu.

Đinping je u zvaničnoj posjeti Rusiji, a Putinu se zahvalio za, kako je rekao, podršku Kini, te poručio da Peking treba da ima bliske odnose s Moskvom.

"Dragi prijatelji"

Đinping se sastao sa, kako je rekao, svojim "dragim prijateljem" Vladimirom Putinom, želeći da produbi ekonomske veze sa saveznikom koga vidi kao korisnu protutežu Zapadu i da promoviše ulogu Pekinga kao potencijalnog mirotvorca u Ukrajini, prenosi Reuters.

Si je prvi lider koji se sastao s ruskim predsjednikom otkako je Međunarodni krivični sud (MKS) u petak izdao nalog za hapšenje Putina zbog deportacije ukrajinske djece u Rusiju tokom njene jednogodišnje invazije na Ukrajinu.

Moskva je saopćila da je optužba jedna od nekoliko "očigledno neprijateljskih prikaza" i otvorila krivični postupak protiv tužioca i sudija MKS. Peking je rekao da nalog odražava dvostruke standarde.

Prvo putovanje Đinpinga otkad je preuzeo treći mandat

Rusija predstavlja Sijevo putovanje, njegovo prvo otkako je ovog mjeseca obezbijedio treći mandat, kao dokaz da ima moćnog prijatelja u sukobu s neprijateljskim Zapadom, navodi Reuters.

Njih dvojica su se pozdravili kao "dragi prijatelj" kada su se sreli u Kremlju.

Putin je rekao Siju da s poštovanjem gleda na prijedloge Kine za rješavanje ukrajinskog sukoba i da je "pomalo zavidan" na brzom razvoju Kine posljednjih decenija.

Efikasan sistem za razvoj ekonomije

- Kina je stvorila veoma efikasan sistem za razvoj ekonomije i jačanje države, efikasniji nego u mnogim drugim zemljama - rekao je on.

Za Sija, posjeta je, navodi Reuters, diplomatski konopac.

Kina je objavila širok prijedlog od 12 tačaka za rješavanje ukrajinske krize, uz jačanje odnosa s Moskvom.

Peking je više puta odbacio optužbe Zapada da planira da naoruža Rusiju, ali i da želi bliže energetsko partnerstvo nakon što je povećan uvoz ruskog uglja, gasa i nafte.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.