POSTIGNUT DOGOVOR

Evropska unija šalje u Ukrajinu milion komada artiljerijske municije

Kako se rat proteže u svoju drugu godinu, Ukrajina troši municiju brže nego što ga SAD i NATO trenutno mogu proizvesti

Artiljerijska municija je najvažnija Ukrajini. Printscreen

H. J. I.

20.3.2023

Države članice Evropske unije dogovorile su se o zajedničkoj nabavci milion komada artiljerijske municije kalibra 155 mm za Ukrajinu, rekao je u ponedjeljak estonski ministar odbrane Hano Pevkur (Hanno).

Nakon sastanka sa svojim kolegama iz EU-a u Briselu, Pevkur je tvitao da je "postignut politički konsenzus - milion municije od 155 mm Ukrajini".

Povećati proizvodnju municije

Kako se rat proteže u svoju drugu godinu, Ukrajina troši municiju brže nego što ga SAD i NATO trenutno mogu proizvesti.

Govoreći nakon sastanka u Briselu, njemački ministar odbrane Boris Pistorius rekao je kako je uvjeren da se proizvodnja municije može brzo povećati.

Pistorius je rekao da će čekati ponude proizvođača municije do kraja marta, ističući važnost brzine kada je riječ o opskrbi Ukrajine.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je na sastanku da je "artiljerijska municija najvažnija potreba".

- Ne radi se samo o količini, već i o brzini isporuke. Što prije dobijemo što je moguće više granata, to će više života biti spašeno - navodi se u saopćenju iz Kabineta ministara Ukrajine.

"Tri staze" koje idu zajedno

Prije sastanka, glavni diplomat EU Žozep Borelj (Joseph Borrell) rekao je novinarima da je uvjeren da bi se proizvodni kapacitet mogao povećati kako bi se osigurala municija u vrijednosti od 2 milijarde eura.

- Kako bismo povećali naše proizvodne kapacitete, moraju postojati jasni izgledi za potražnju. Zbog toga postoje tri staze koje idu zajedno.

Prvo, ono koje već imamo. Drugo, ono koje se mora proizvesti. Treće, industrijski kapacitet za proizvoditi više. To je jedno za drugim i sve zajedno, čini sveobuhvatan i koherentan paket. Finansiranje postoji. Kapaciteti postoje. Moraju se povećati i države članice moraju djelovati zajedno kako bi bile učinkovitije - kazao je Borelj.

Plan Evropske unije za municiju za Ukrajinu vrijedan 2 milijarde eura "vrlo je snažan korak za zaštitu evropske sigurnosti", tvitao je u ponedjeljak Andrij Jermak, šef Ureda ukrajinskog predsjednika, odgovarajući na tu objavu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.