DIMA NOVA

Ruski muzičar, poznat po kritikama Putinu, propao kroz led na rijeci i poginuo

Cream Soda je u pjesmi Aqua Disco kritikovala navodnu vilu ruskog predsjednika Vladimira Putina vrijednu 1.3 milijarde dolara

Stradali pjevač. Twitter

S. S.

22.3.2023

Osnivač pop grupe čija je pjesma postala himna za vrijeme antiratnih protesta u Rusiji poginuo je u 34. godini u nedjelju, prenosi Newsweek.

Muzičar Dima Nova, čije je pravo ime bilo Dmitrij Svirgunov, osnovao je popularnu grupu Cream Soda koja je u pjesmi Aqua Disco kritikovala navodnu vilu ruskog predsjednika Vladimira Putina vrijednu 1.3 milijarde dolara.

Navedena pjesma se često pjevala na protestima prije i u ranim danima ruske vojne invazije na Ukrajinu, a protesti su brzo postali poznati kao Aqua Disco Party. Svirgunov je propao kroz led dok je prelazio rijeku Volgu u Jaroslavskoj oblasti, piše Meduza.

U društvu brata i dvojice prijatelja

U trenutku nesreće se nalazio u društvu brata i još dvojice prijatelja. Cream Soda je u ponedjeljak na Instagramu potvrdila da je Svirgunov preminuo.

- Sinoć se dogodila tragedija. Naš Dima Nova je u društvu prijatelja šetao uz Volgu i pao kroz led. Ministarstvo za vanredna stanja još uvijek traži njegovog brata Romu i prijatelja Gošu Kiseleva. Aristarh, naš prijatelj koji je također pao kroz led, pronađen je, ali mu nije bilo spasa. Čim budemo imali informacije iz ministarstva za vanredne situacije, obavijestit ćemo vas - napisali su iz grupe.

Članovi grupe Cream Soda postali su ikone antiratnog pokreta kad je ruski komičar Aleksander Gudkov upotrijebio jednu od njihovih pjesama kako bi ismijao Putina koji je optužen da je izgradio raskošnu vilu vrijednu 1.3 milijarde dolara u blizini grada Gelendžika na ruskoj južnoj obali Crnog mora koristeći prihode od korupcije.

Navaljni govorio o vili

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni, otvoreni kritičar Putina, objavio je video na YouTubeu u januaru 2021. u kojem se tvrdi da kompleks sadrži vilu od 190.500 kvadratnih metara koja uključuje pozorište, kino i kasino.

- Putinovi prijatelji, koji su od njega dobili pravo da u Rusiji kradu šta god žele, bili su mu jako zahvalni. Ali su se također uključili, prikupili 100 milijardi rubalja i tim novcem izgradili palaču za svog šefa - rekao je Navaljni u filmu koji je izradila njegova Zaklada za borbu protiv korupcije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.