OČAJNIČKI POTEZ

Pogledajte kakve kante je Rusija poslala na ratišta u Ukrajini

Rusi jure u Ukrajinu sa svakim tenkom kojeg se dočepaju

Ruske kante stižu na ratište. Screenshot

D. H.

23.3.2023

Dvaput u samo tri dana ove sedmice, analitičari koji pedantno popisuju svako potvrđeno i dokumentirano uništenje ili zarobljavanje ruskog tenka ili borbenog vozila - ubrojili su među ruske gubitke najmanje jedan tenk iz svake tehnološke generacije koja seže još do ranih 1960-ih. Analitičari poznatog bloga Oryx tako su 19. i 21. ožujka identificirali najmanje jedan uništeni tenk T-62, T-72, T-80 i T-90. T-62 je najstariji tip ruskog tenka, a T-90 najnoviji, piše Slobodna Dalmacija.

- Činjenica da Ukrajinci onesposobljavaju i najnovije i najstarije ruske tenkove pokazuje sve strašnije stanje u arsenalu Kremlja. Rusi jure u Ukrajinu sa svakim tenkom kojeg se dočepaju, a Ukrajinci ih uništavaju čim im stignu - objašnjava analitičar Forbesa.

Najnovije snimke pokazuju pak kako su iz Rusije prema Ukrajini danas krenule kompozicije s prastarim tenkovima T-54 koji su stariji i od roditelja vojnika koji se tamo bore. Stručnjaci Oryxa ironično navode kako Putin šalje ‘ljubaznu donaciju ukrajinskoj industriji starog željeza‘: tenkove T-54 iz 1950-ih i to u nemodificiranom stanju!


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.