OŠTRA KRITIKA

Bijela kuća: Pilot koji je oborio dron SAD-a je u najboljem slučaju "idiot"

Nemam pojma zašto bi dali nagradu za hrabrost pilotu, koji je u najgorem slučaju zlonamjerno izložio sebe, rekao je Kirbi

Objavljeni snimci sudara ruskog aviona i američkog drona. Printscreen

A. O.

23.3.2023

Najoštriju kritiku ruskog pilota koji je uletio borbenim avionom u američku vojnu bespilotnu letjelicu iznijela je Bijela kuća, a visoki zvaničnik tu osobu je nazvao u najboljem slučaju „idiotom“.

Ministarstvo odbrane Rusije prethodne sedmice je uručilo nagrade dvojici pilota koji par dana ranije presreli don vojske SAD MQ-9 Reaper iznad Crnog mora.

Kritikovao pilote

Jedan od pilota borbenog aviona Su-27 pokosio je dron, slomio mu propeler i primorao SAD da ga obori.

Portparol Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Džon Kirbi (John Kirby) na pitanje novinara tokom brifinga za medije održanog u srijedu, kritikovao je Rusiju i pilote zbog incidenta.

- Ne znam za drugu vojsku na svijetu, drugu zračnu snagu na svijetu, koja bi nagradila pilota za razbijanje drona - rekao je Kirbi.

Videosnimci uvjerljivi

- Ako je to hrabrost, onda pretpostavljam da imaju drugačiju definiciju. To je smiješno, to je uvredljivo - kazao je Kirbi.

On tvrdi da su video dokazi prilično uvjerljivi da je pilot najmerno udario u dron.


- U mornarici u kojoj sam odrastao, ne želite ništa da udarite. Udaranje bilo čega je loše za vas. Nemam pojma zašto bi dali nagradu za hrabrost pilotu, koji je u najgorem slučaju zlonamjerno izložio sebe i američku imovinu velikom riziku, a u najboljem slučaju, samo idiot - dodao je Kirbi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.