BRISEL

Italijani opisali sastanak Meloni i Makrona: Izašli su iz sobe u jedan sat ujutro

Meloni i Makron već dugo nisu u dobrim odnosima, a osim toga se Italija i Francuska ne slažu o brojnim pitanjima

Makron i Meloni. Twitter

A. K.

24.3.2023

Emanuel Makron (Emmanuel Macron) i premijerka Italije Đorđa Meloni (Giorgia) razgovarali su u Briselu. Naime, u Briselu se održava dvodnevni samit lidera država članica EU. 

Meloni i Makron već dugo nisu u dobrim odnosima, a osim toga se Italija i Francuska ne slažu o brojnim pitanjima, ovaj susret je bio naročito interesantan italijanskim medijima koji su sa posebnom pažnjom pratili svaki korak premijerke.

Zahlađenje u donosima

- U hotel dolaze u isto vrijeme, nešto prije 23 sata. Njemački kancelar već sjedi za šankom hotela Amigo sa svojim saradnicima. S druge strane, Meloni i Makron se opraštaju od svojih saradnika i zajedno se penju stepenicama koje vode na prvi sprat. Vrata se zatvaraju, a pratnja ostaje kako bi osigurala povjerljivost sastanka. Nakon pet mjeseci zahlađenja u odnosima, Meloni i Makron su imali mnogo toga reći jedno drugom. Izašli su u jedan sat ujutro i otišli u svoje sobe, bez riječi o sastanku svojim delegacijama - piše italijanski list Corriere della Serra u zanimljivom opisu sastanka.

Tema migracije

Tema sastanka između Meloni i Makrona bile su migracije. S obzirom na to da je Italija kada je riječ o svojim stavovima o rješavanju migrantske krize ostala poprilično izolovana, Meloni se odlučila pomoć potražiti od Emanuela Makrona, čovjeka sa kojim rijetko dijeli jednake stavove o nizu političkih pitanja.

- Ako Tunis potpuno poropadne, rizikujemo da u Italiju stigne 900.000 ljudi koje država nije u stanju primiti - rekla je Meloni na sastanku lidera EU.

Također, naglasila je kako se zalaže za odobrenje zajma MMF-a za Tunis te je poručila da je itekako svjesna rizika ukoliko bi se kriza pored Libije proširila i na Tunis.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.