PRAĆENJE LJUDSKIH PRAVA

UN optužuje Ukrajinu i Rusiju za strijeljanje ratnih zarobljenika

UN je dokumentirao ukrajinska smaknuća Rusa, "nerijetko počinjena odmah nakon zauzimanja na ratištu"

Velike borbe u Ukrajini. AP Photo / Kin Cheung

S. S.

24.3.2023

Ujedinjene nacije su u petak optužile ukrajinske i ruske snage za strijeljanje desetaka ratnih zarobljenika u ruskoj invaziji na Ukrajinu.

- Krajnje smo zabrinuti zbog strijeljanja 25 ruskih ratnih zarobljenika i civila izvan borbe" i "15 ukrajinskih ratnih zarobljenika - rekla je Matilda Bogner, voditeljica UN-ove misije za praćenje ljudskih prava u Ukrajini.

Prema riječima Bogner, UN je dokumentirao ukrajinska smaknuća Rusa, "nerijetko počinjena odmah nakon zauzimanja na ratištu". UN je upoznat s pet istraga koje vodi Kijev, a obuhvataju 22 žrtve, ali "nemamo informacija o bilo kakvom krivičnog progonu počinitelja" tih zločina, dodala je.

O strijeljanju 15 ukrajinskih ratnih zarobljenika koje su počinile ruske snage "odmah nakon njihovog zarobljivanja", 11 ih je počinila ruska paravojna grupa Wagner, rekla je još Bogner. Ukrajina i Rusija se međusobno optužuju za loše postupanje sa zarobljenicima koje se, od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022., smatra ratnim zločinom.

Wagnerova grupa je na prvoj liniji ratišta u bici za grad Bahmut, središte sukoba na istoku Ukrajine. Početkom marta videosnimka navodnog ruskog strijeljanja ukrajinskog zarobljenika potresla je ukrajinsku javnost. U novembru se Kremlj razbjesnio zbog dvije videosnimke navodnog strijeljanja desetak ruskih vojnika koji su se predali ukrajinskoj vojsci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.