PROPAGANDA

Rusko ministarstvo lažiralo video o ukrajinskim vojnicima

Moglo se vidjeti kako vojni automobil pretiče civilni automobil i prisiljava ga da se zaustavi

Snimak obrisan nakon što se ispostavilo da je lažan. Screenshot

E. A.

29.3.2023

Na Twitteru je Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo snimak na kojem navodno ukrajinski vojnici zaustavljaju automobil u prolazu s civilima, zatim ih vrijeđaju, plaše dijete u autu i otvaraju vatru upozorenja.

Ministarstvo je to popratilo komentarom da će nacisti uvijek biti nacisti. Kada je otkriveno da je videosnimak namješten, tweet je izbrisan bez komentara.

Moglo se vidjeti kako vojni automobil pretiče civilni automobil i prisiljava ga da se zaustavi. Nakon toga, iz automobila izlaze dva vojnika, a jedan od njih prilazi civilnom automobilu i počinje vrijeđati vozača. On plaši ženu, a dijete plače, te se nakon toga vojnik potom povlači iz automobila i otvara vatru upozorenja.

- Jednom cinkaroš, zauvijek cinkaroš. To je teror u kojem žive Ukrajinci. Vojnik je ženu nazvao svinjom i prljavštinom samo zato što je govorila ruski - stajalo je u komentaru ruskog ministarstva.

Međutim sam videosnimak ima nekoliko propusta, istraživačka platforma GeoConfirmed potvrdila je da je videosnimak snimljen u regiji Donjecka i 30 kilometara od najbliže linije. Odnosno na mjestima koja trenutno kontroliraju Rusi Ukrajinci ne mogu biti na snimci.

Postoje i druga odstupanja, odnosno prema Unian-u, pokazalo se da je vojni automobil zapravo ruski. Ne pristaje ni žuta traka koju vojnici nose na rukama. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.