NESVAKIDAŠNJI POTEZ

Amsterdam pokrenuo kampanju protiv mladih britanskih turista: Ne žele da im "divljaju" po gradu

Cilj je da internet pretraživači tada serviraju reklame s namjerom da otjeraju potencijalno problematične turiste

Gradske vlasti u Amsterdamu pokrenule su kampanju. Facebook

D. H.

29.3.2023

Gradske vlasti u Amsterdamu pokrenule su kampanju protiv onog što su nazvali "neurednim turizmom" u nastojanju da utječu na Britance u dobi od 18 do 35 godina. Poručuju im da bi se trebali "kloniti" glavnog grada ako samo žele "podivljati".

Otjerati problematične turiste

Kampanja je dio paketa mjera koje su iznijeli gradonačelnik i odbornici, a koje je u decembru usvojilo Gradsko vijeće u punom sastavu.

Kampanja će u početku ciljati ljude u Velikoj Britaniji koji koriste pojmove za pretraživanje, kao što su "momačko veče u Amsterdamu", "jeftini hotel u Amsterdamu" i "turneja po barovima Amsterdama".

Cilj je da internet pretraživači tada serviraju reklame s namjerom da otjeraju potencijalno problematične turiste.

- Tokom naredne godine kampanja će se dalje razvijati i također će biti usmjerena na potencijalne posjetitelje koji izazivaju smetnje iz Holandije i drugih zemalja EU - saopćeno je iz gradske uprave.

Kampanja uključuje dva videa. Prvi prikazuje kako policija hapsi nekoga na ulici i odvodi ga u zatvor.

Oštre kazne

- Dolazak u Amsterdam na neurednu noć + bacanje u smeće = 140 eura kazne + krivični dosje = manje potencijalnih klijenata - stoji u poruci u velikom tekstu preko videa.

"Dakle, dolazite u Amsterdam na neurednu noć? Klonite se".

Drugi video prikazuje mladića koji se onesvijestio na klupi na trgu. Bolničari su mu stavili masku s kiseonikom na lice i vozilima hitne pomoći prevezli ga u bolnicu. Zatim je prikazan na kolicima kako naizmjenično razgovara sa zdravstvenim radnicima, prekriven bijelom čaršavom i zakačen za IV vrećicu i druge uređaje.

- Dolazak u Amsterdam da se drogiram + izgubim kontrolu = odlazak u bolnicu + trajno oštećenje zdravlja = zabrinuta porodica - navodi se u tekstu.

- Dakle, dolaziš po drogu u Amsterdam? Kloni se - navodi se u nastavku poruke.

Oni turisti koji, ipak, posjete grad dobit će više izjava o tome kako se pravilno ponašati u glavnom gradu. Putem društvenih mreža i na znakovima upozorenja će im biti saopćeno da je "zabranjeno mokriti u javnosti, biti pijan i nered, zagađivati buku i kupovati drogu od uličnih dilera", saopćili su iz grada. Od hotela će se, također, tražiti da koriste videoekrane u svojim predvorjima kako bi nametnuli poruke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.