DMITRIJ PESKOV

Portparol Kremlja otkrio: Rat će potrajati veoma, veoma dugo

Stvari će postati mnogo teže, rekao je Peskov

Peskov: Rat neće završiti u ovoj godini. Twitter

Z. K.

30.3.2023

Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, u srijedu je predvidio dugotrajni hibridni rat protiv zapadnih protivnika Rusije nakon što je medijski izvještaj otkrio da je prije tri mjeseca pozvao kolege da se pripreme za "vječni rat". 

Krajem decembra u Moskvi, uoči Nove godine, grupa starih prijatelja okupila se na večeri u stanu visokog državnog zvaničnika Rusije.

Protiv rata

- Neki od prisutnih gostiju, među kojima su bili i pripadnici ruske kulturne i političke elite, nazdravili su novoj godini u kojoj su izrazili nadu u mir i povratak u normalnost - piše "The Guardian".

Kako je noć odmicala, čovjek kojem je trebalo malo predstavljanja ustao je na zdravicu, držeći čašu.

- Pretpostavljam da očekujete da nešto kažem - rekao je Dmitrij Peskov, dugogodišnji portparol Vladimira Putina, prema jednom od dvojice ljudi koji su odvojeno ispričali razgovor pod uvjetom anonimnosti.

- Stvari će postati mnogo teže. Ovo će potrajati veoma, veoma dugo - nastavio je Peskov.

Njegova zdravica pomračila je raspoloženje večeri među gostima, od kojih su mnogi u četiri oka rekli da se protive ratu u Ukrajini.

Potrebna čvrstina

- Bilo je neprijatno čuti njegov govor. Bilo je jasno da je upozoravao da će rat ostati s nama i da se trebamo pripremiti za duge staze - rekao je jedan gost.

Peskov je jučer kazao da rat neće završiti u ovoj godini.

- A, ako mislite na rat u širem kontekstu - konfrontaciju s neprijateljskim državama, ovaj hibridni rat koji se vodi protiv naše zemlje, onda je to dugo. I tu nam je potrebna čvrstina, odanost sebi, svrsishodnost, jedinstvo oko predsjednika - rekao je Peskov.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.