PODACI EUROSTATA

Dok inflacija u eurozoni pada, hrana i dalje poskupljuje

Cijene energenata, u međuvremenu, pale su za 0,9 posto

Inflacija je u februaru u SAD-u iznosila šest posto, a u Velikoj Britaniji 10,4 posto. AA

A. O.

1.4.2023

Podaci Agencije za statistiku EU (Eurostat) pokazuju da je inflacija u 20 zemalja eurozone pada otkako je dosegla vrhunac od 10,6 posto u oktobru prošle godine, pa se očekuje da će godišnja inflacija u martu iznositi 6,9 posto.

To predstavlja pad s 8,5 posto u februaru. Najviše će poskupiti hrana, duhan i alkohol, od 15,4 posto u odnosu na 15 posto u februaru, kao i neenergetska industrijska roba sa 6,6 posto u odnosu na 6,8 posto u februaru.

Kretanje inflacije

Cijene energenata, u međuvremenu, pale su za 0,9 posto.

Temeljna inflacija, koja isključuje varijabilne cijene hrane i energenata te daje bolji uvid u daljnje dugoročno kretanje inflacije, porasla je na rekordnih 5,7 posto s 5,6 posto u prethodnom mjesecu.

Predsjednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard (Christine Lagarde) izjavila je jučer da se ECB sprema povećati kamatne stope na sjednici u julu kako bi izašla iz negativnih kamatnih stopa do kraja trećeg kvartala.

Potrebni alati 

- U borbi protiv visoke inflacije imamo potrebne alate i koristit ćemo ih, promatrajući podatke i prognoze naših stručnjaka, ali i procjenjujući transmisiju naše monetarne politike na najbolji mogući način, kako bismo odredili stope do inflacije. vraća se na dva posto - rekla je Lagard.

ECB, američka centralna banka Federal Reserve i Bank of England podigli su kamatne stope ovog mjeseca jer su usredotočeni na borbu protiv rasta cijena.

Inflacija je u februaru u SAD-u iznosila šest posto, a u Velikoj Britaniji 10,4 posto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.