POLITIČKI ANALITIČAR

Gjenero za "Avaz" o izborima u Crnoj Gori: Šta će sada biti s NATO putem!?

Era u kojoj je Crna Gora bila element stabilizacije Balkana, jučerašnjim je izborima definitivno okončana

Davor Gjenero. Facebook

Miralem  Aščić

3.4.2023

Rezultati jučerašnjih izbora posve su očekivani, jer su u stvari samo kopija onih od pred četrnaest dana. Tada je bilo očito da je suverenistički blok u Crnoj Gori izgubio potencijal, da je pao na oko 40 posto potpore birača, a da je ona prosrpski narastao na 60 posto. Ovdje se ne radi o porazu ili pobjedi osoba, ovdje se ne radi o „smjeni generacija”, nego je riječ o odabiru političke koncepcije i smjera razvoja.

Kaže ovo u reakciji za portal "Avaza" Davor Gjenero, politički analitičar iz Zagreba.

- Ovim izborima, a vjerojatno je da će se njihov rezultat potvrditi i na skorašnjim parlamentarnim, Crna Gora se definitivno, ali sada s uvjerljivom, a ne tijesnom većinom, kao u avgustu 2020. godine, odriče kontinuiteta izgradnje sekularne države, koja je snažno integrativna i koja je uspjela integrirati sve manjinske zajednice, pa su one odreda čvrsto podržavale kandidata „kontinuiteta” - kaže Gjenero.

Crna Gora je, smatra, u razdoblju od proglašenja samostalnosti do 2020. vodila politiku evropskog dobrosusjedstva i jedina je balkanska država koja je riješila sve svoje granične probleme, jasno je definirala svoj euroatlantski identitet i prednjačila je, unatoč brojnim problemima, u procesu evropske integracije. 

 - Ako se, bolje je reći, kad se, rezultati predsjedničkih izbora potvrde i na parlamentarnima, u Crnoj Gori će započeti još snažniji proces klerikalizacije društva, jačanja ekonomskog i političkog utjecaja režima u Beogradu, integriranja Crne Gore u „Otvoreni Balkan” i „Srpski svet”, a medijska scena potpast će pod još snažniju dominaciju medija iz Beograda. Krivokapićeva administracija, koja je generirala Jakova Milatovića i Milojka Spajića kao političke lidere, dovela je u pitanje pouzdanost Crne Gore kao članice NATO saveza, a taj će se proces nastaviti -smatra.

Evropska unija i euroatlantski partneri na to žmire, prije svega zato što su fokusirani na Srbiju, na sklapanje dogovora između Beograda i Prištine i na to da se Srbija pridruži evropskoj vanjskoj i sigurnosnoj politici.

 -  Zato je Crna Gora ostavljena na utjecaj Srbiji, kao svojevrsna kompenzacija, a nisu izgrađeni nikakvi zaštitni mehanizmi koji bi štitili postignutu razinu demokratskog poretka u Crnoj Gori. Era u kojoj je Crna Gora bila element stabilizacije Balkana, jučerašnjim je izborima definitivno okončana.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.