VLADLEN TATARSKI

Ruski vojni bloger sahranjen danas, pripadnici Wagnera umjesto vijenca donijeli čekić

Ruske službe sigurnosti uhapsile su Darju Tepovu koja se sumnjiči za organizaciju napada na Tatarskog

Čekić s porukom. Telegram

Z. K.

8.4.2023

Ruski vojni bloger Vladlen Tatarski koji je ubijen u eksploziji koja se dogodila 2. aprila u kafiću u Sankt Peterburgu, sahranjen je danas u Moskvi, a između ostalih na sahrani su prisustvovali i pripadnici paravojne skupine Wagner.

Bilo i muzičara

Prema pisanju ruskih medija, na sahrani blogera prisustvovalo je nekoliko stotina ljudi, a među onima koji su se opraštali od Tatarskog bili su i neki od muzičara. Jedan od onih koji se oprostio bio je i muzičar Akim Apačev koji je u posljednje vrijeme u službi ruskog režima kada je riječ o produkciji ruskih patriotskih i borbenih pjesama.

Ubijeni bloger. Telegram

Međutim, ono što je privuklo pažnju medija koji su prisustvovali sahrani bio je dolazak predstavnika Wagner grupe uključujući i šefa Jevgenija Prigožina. Umjesto vijenca, što je uobičajeno prilikom opraštanja na sahranama, pripadnici Wagnera su donijeli veliki čekić na kojem su bile ispisane riječi žalost.

Eksplozija u kafiću

Ipak, ruski, ali i ukrajinski mediji počeli su pisati o tome šta su zapravo Wagnerovci ovim činom željeli poručiti.

- Ispostavilo se da je to prilično dvosmislen trenutak. Prema informacijama, pripadnici Wagnera velikim čekićem ubijaju one koje smatraju izdajnicima - piše Strana.

Nakon eksplozije u kafiću, ruske službe sigurnosti uhapsile su Darju Tepovu koja se sumnjiči za organizaciju napada na Tatarskog.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.