HAG

Makron danas u posjeti Nizozemskoj: Govorit će o ekonomiji i sigurnosti

Makron, koji se prošle sedmice vratio iz posjete Kini, izazvao je kritike izjavom da Evropa ne smije da bude sljedbenik Vašingtona ili Pekinga

Emanuel Makron: Službena posjeta. Printscreen

A. O.

11.4.2023

Predsjednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) danas će doputovati u posjetu Nizozemskoj tokom koje će na Institutu "Dach Neksus" u Hagu govoriti o evropskom suverenitetu u oblastima sigurnosti i ekonomije.

Tokom Makronove posjete Nizozemskoj posebna pažnja bit će posvećena njegovim stavovima koje je nedavno iznio o povezanosti Evrope s Amerikom i Kinom.

Makron, koji se prošle sedmice vratio iz posjete Kini, izazvao je kritike izjavom da Evropa, o pitanju Tajvana, ne smije da bude sljedbenik Vašingtona ili Pekinga.

On će govor na Institutu "Dach Neksus" održati nakon intervjua datog francuskim medijima, u kojem je istakao da Evropa ne želi da zavisi od drugih o pitanjima poput energije, vještačke inteligencije i društvenih mreža.

U istom intervjuu Makron je istakao da postoji rizik da se Evropa upetlja u krize koje nisu njene i da treba da "manje zavisi od Amerikanaca" u sektoru odbane, što je izazvalo brojna pitanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.