ŠPANSKI UNIVERZITET

Dobio otkaz: Naučnik svakih 37 sati objavljivao istraživanja koristeći ChatGPT

Na univerzitetu je radio skoro 15 godina i za to vrijeme objavio više od 700 naučnih članaka

Najcitiraniji naučnik. UNIVERSIDAD DE CÓRDOBA

Z. K.

11.4.2023

Španski univerzitet u Kordobi nedavno je otpustio jednog od svojih najplodnijih i najcitiranijih naučnika, hemičara za katalizu i koloidnost, Rafaela Lukea (Luque). Na univerzitetu je radio skoro 15 godina i za to vrijeme objavio više od 700 naučnih članaka. Samo ove godine njegovo se ime našlo na listi autora 58 djela, piše prema El Pais.

Nova otkrića

Lukea je u prosjeku svakih 37 sati dolazio do novih otkrića. Nije teško pretpostaviti da je naglo povećana naučna efikasnost povezana s pojavom ChatGPT bota, koji je naučnik, po sopstvenom priznanju, koristio "za poboljšanje kvaliteta tekstova".

Međutim, umjetna inteligencija nije stvorila, već je samo produbila problem objavljivanja takozvanog "naučnog smeća", ukazuju entuzijasti koji se bave scijentometrijom. Sada, s pojavom ChatGPT-a, postalo je mnogo lakše beskrupuloznim naučnicima da proizvode takvo "smeće", a naprotiv, mnogo ga je teže prepoznati.

Citiranje članaka je glavni pokazatelj za ocjenu uspjeha naučnika u savremenom scijentometrijskom sistemu. Pokazuje koliko se često kolege pozivaju na rad određenog istraživača. Da bi se povećala citiranost, naučnici moraju, prvo, često objavljivati članke, a drugo, to učiniti u nekoj veoma popularnoj oblasti koja se aktivno razvija (u slučaju Rafaela Lukea to je "zelena hemija“).

Prestiž institucije

Indeks citiranosti istraživača utječe ne samo na njegovu ličnu reputaciju i šanse da dobije sredstva za svoje istraživanje, već i na prestiž cijele institucije u kojoj radi. Što više citiranih naučnika rade na univerzitetu, to je njegova pozicija na raznim rang listama veća.

Dakle, zahvaljujući Rafaelu Luci, kako i sam tvrdi, Univerzitet u Kordobi se popeo na prestižnoj Šangajskoj rang listi, svjetskoj akademskoj rang listi univerziteta. Ipak, rukovodstvo instituta suspendiralo je naučnika sa posla uz zabranu zapošljavanja na 13 godina. Ovo može izgledati kao izdvojen slučaj jedne osobe, ali historija pokazuje koliko je problem trke za citiranju u akademskom svijetu eskalirao u posljednje vrijeme.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.