KRŠENJE UGOVORA

Tramp tužio svog bivšeg advokata: Traži 500 miliona dolara

Inače, Kohen je više od deset godina radio kao Trampov advokat

Kohen i Tramp: Bili u saradnji. Twitter

A. O.

13.4.2023

Bivši predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) tužio je svog bivšeg advokata za 500 miliona dolara zbog navodnog kršenja ugovora, tvrdeći da je Majkl Kohen (Michael Cohen) prekršio svoju dužnost advokata da djeluje u najboljem interesu svog klijenta.

Tužba dolazi usred eskalirajućih napada Trampovih saveznika na Kohena, koji je ključni svjedok u njujorškoj istrazi protiv Donalda.

Pravna tužba

Prošle sedmice tužilac na Menhetnu je optužio Donalda za prevaru u vezi s tajnim isplatama jednoj porno zvijezdi, a Kohenov portparik i advokat, Leni Dejvis (Lanny Davis), rekao je za BBC kako je uvjeren da će tužba protiv njegovog klijenta propasti.

Pravna tužba, podnesena saveznom sudu u Floridi, također optužuje Kohena za davanje "neprimjerenih, sebičnih i zlonamjernih izjava o svom bivšem klijentu, članovima njegove porodice i njegovom poslu".

Ozbiljna svađa

Inače, Kohen je više od deset godina radio kao Trampov advokat, a bio je i potpredsjednik njegove organizacije. Međutim, njih dvojica ozbiljno su se posvađali nakon izbora 2016., kad su istražitelji počeli istraživati nekoliko Trampovih saradnika.

Godine 2018. Kohen je osuđen na tri godine zatvora i novčanu kaznu nakon što je priznao krivicu za optužbe za prevaru i kršenje pravila finansiranja kampanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.