BIVŠI PREDSJEDNIK

Advokati tužiteljice u Njujorku Trampa ispitivali gotovo sedam sati

ramp, koji se suočava s nizom građanskih i krivičnih istraga, opisao je tužbu kao "još jedan nepravedan i smiješan progon"

Tramp ispitan u tužilaštvu. Twitter

D. H.

14.4.2023

Bivši predsjednik Amerike Donald Tramp (Trump) odgovarao je na pitanja advokata državne tužiteljice Letit Džejms (Letitie James) gotovo sedam sati, tokom svoje druge izjave u pravnoj borbi zbog poslovne prakse njegove kompanije.

Doveli banke u zabludu

Njena tužba tvrdi da su Tramp i njegova porodica doveli banke i poslovne saradnike u zabludu dajući im lažne informacije o njegovoj neto vrijednosti i vrijednosti imovine kao što su hoteli i tereni za golf.

Trump je prethodno bio u njenom uredu u avgustu, tokom kojeg je odbio odgovoriti na većinu pitanja i pozvao se na svoje pravo na šutnju nekoliko puta.

Kristofer Kis (Christopher Kise), advokat Trampovih firmi, rekao je da je bivši predsjednik proveo gotovo sedam sati odgovarajući na pitanja o svom "izvanrednom poslovnom uspjehu" i da će se "svi rugati ideji da je došlo do bilo kakve prevare" nakon što činjenice izađu na vidjelo.

Tvrdi da je slučaj smiješan

Prije svog svjedočenja, Tramp, koji se suočava s nizom građanskih i krivičnih istraga, opisao je tužbu kao "još jedan nepravedan i smiješan progon".

- Ovaj građanski slučaj je smiješan, baš kao i svi drugi slučajevi ometanja izbora koji se vode protiv mene - napisao je Tramp na svojoj stranici društvenih medija Truth Social.

U Džejmsovoj tužbi navodi se da je porodica Trump rutinski krivo iskazivala vrijednost imovine Trumpove organizacije radi vlastitog bogaćenja.

Tramp se prošle sedmice izjasnio da nije kriv za 34 kaznena djela koja se odnose na isplate tajnog novca tokom njegove uspješne predsjedničke utrke 2016.

Državna tužiteljica New Yorka Letitija Džejms, optužila je osim Donalda Trumpa, Ivanku Tramp (Trump) i Eriku Tramp (Erica Trump).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.