GRANATA POGODILA AVION

Ratno stanje u Sudanu: Bombe padaju na sve strane, dramatični snimci obišli svijet

Do sukoba je danas došlo i u sjevernom sudanskom gradu Merove, rekli su svjedoci

Sukob u Sudanu. Printscreen

D. H.

15.4.2023

U glavnom gradu Sudana, Kartumu, čula se danas jaka paljba kada su izbili sukobi između sudanske vojske i paravojnih snaga za brzu podršku (RSF), javlja Reuters.

Pucnjave i eksplozije dogodile su se u blizini štaba sudanske vojske, ministarstva odbrane i aerodroma u Kartumu, javlja Al Jazeera. Svjedok je za Reuters rekao da se pucnjava čula u blizini štaba sudanske vojske i Ministarstva odbrane u centru Kartuma. Izvjestilac Reutersa je naveo da su se na različitim mjestima u gradu izdizali stubovi dima i da su vojnici raspoređeni po ulicama.

Do sukoba je danas došlo i u sjevernom sudanskom gradu Merove, rekli su svjedoci. Televizija "Al Arabia" prikazala je kako se stubovi dima dižu kod vojne baze u tom gradu.

Svjetski mediji javljaju da je sudanska vojska pokrenula zračne napade na štab specijalnih snaga u Kartumu, pošto su pobunjeničke snage preuzele kontrolu nad aerodromima u Kartumu i Merovu.

Mediji izvještavaju da su dvije osobe poginule kada je granata pogodila putnički avion na aerodromu u Kartumu, a na društvenim mrežama se pojavio i snimak navodno pogođenog aviona.

Reuters piše da se oglasila i državna kompanija Saudi Arabian Airlines, koja je saopćila da je jedan od njenih aviona Airbus "doživio nesreću" na sudanskom aerodromu u Kartumu prije planiranog polaska u Rijad u subotu, ne navodeći dalje detalje.

Saudijska Arabija je također u saopćenju navela da su njeni letovi za i iz Sudana suspendovani do daljnjeg.

Borbe su se proširile i na sjedište sudanske državne televizije, kaže voditelj koji se nakratko pojavio u programu. U pozadini su se čuli pucnji dok je bio u eteru, javila je novinska agencija Reuters.

Iznad glavnog grada viđeni su borbeni avioni.

Sukobi su uslijedili nakon višednevnih tenzija između vojske i paravojne grupe RSF. Svjedok je rekao za Reuters da je vidio raspoređene topove i oklopna vozila na ulicama. RSF su saopćile danas da je vojska opkolila jednu od njihovih baza i otvorila vatru iz teškog naoružanja.

Vojska je saopćila u četvrtak da su nedavni pokreti RSF bili bez koordinacije i nezakoniti. Sudanska vojska upozorila je u četvrtak na rizik od konfrontacije nakon mobilizacije paravojne grupe, javila je britanska agencija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.