OGLASILA SE NASA

Misteriozni bljesak pojavio se na nebu iznad Kijeva

Iz NASA-e poručuju da je njihov satelit još u orbiti te samim tim bljesak ne dolazi od njega

Bljesak iznad Kijeva. Screenshot

D. H.

20.4.2023

Misteriozni bljesak koji je obasjao nebo iznad glavnog ukrajinskog grada Kijeva izazvao je mnoga nagađanja.

Funkcioneri iz Kijeva rekli su da sumnjaju da je NASA-in satelit pao na Zemlju, no iz NASA-e su se oglasili i rekli da se ne radi o tome te da je njihov satelit još u orbiti. Društvenim mrežama kruže brojne snimke svjetlosti na nebu iznad Kijeva.

Ukrajinske zračne snage sugerirale su da je bljesak možda meteorit, a čini se da su uvjereni da bljesak nije uzrokovao ruski zračni napad.

Sjaj na nebu iznad Kijeva primijećen je oko 22 sata po lokalnom vremenu. Aktivirana je uzbuna za zračni napad, no zračna odbrana nije bila aktivna, objavio je na Telegramu čelnik kijevske vojne uprave Sergej Popko.

- Prema preliminarnim informacijama, ovaj fenomen je rezultat pada NASA-inog satelita na Zemlju, rekao je Popko.

Američka svemirska agencija je ranije ovog tjedna objavila da će satelit od 300 kilograma ponovno ući u atmosferu u srijedu. Svemirska letjelica RHESSI koja se koristila za promatranje solarnih baklji lansirana je u Zemljinu orbitu 2002. godine.

No, Rob Margeta (Margetta) iz NASA-inog ureda za komunikacije rekao je za BBC da je satelit još u orbiti te samim time bljesak ne dolazi od njega.

Snimke neobičnog bljeska su na društvenim mrežama potaknule i memeove o izvanzemaljcima i neidentificiranim letećim objektima. I savjetnik predsjednika Zelenskog, Andrij Jermak, objavio je na svom Twitteru emoji NLO-a.

Ukrajinska agencija za istraživanje svemira, koja djeluje pod ukrajinskom vladom, nešto kasnije objavila je detalje o bljesku.

- Dana 19. aprila 2023. godine u 21.57 sati po kijevskom vremenu, infrazvukom Državnog tehničkog centra Ukrajine zabilježen je akustični događaj visoke energije na području Ukrajine. Procjenjuje se da je epicentar eksplozije u regiji Kijev.

Događaj je, vjerovatno, povezan s ulaskom svemirskog tijela u guste slojeve atmosfere, informacija se razjašnjava - objavili su.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.