ŽENEVA

WHO pozvao strane u Sudanu da otvore humanitarni koridor za medicinsku pomoć

Obje su strane prethodno saopćile da će poštovati 24-satno primirje

Sukobi u Sudanu. Twitter

FENA

20.4.2023

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je u četvrtak obje strane u sukobu u Sudanu da prekinu borbe kako bi ranjenima omogućili liječničku pomoć i otvorili humanitarni prolaz za zdravstvene radnike, pacijente i vozila hitne pomoći.

Stanovnici prijestolnice Khartouma javili su o snažnoj pucnjavi u četvrtak dok su mnogi pokušavali pobjeći iz grada koji je praktički paraliziran žestokim borbama između vojske i paravojnih snaga za brzu podršku (RSF).

Humanitarna pauza

- Pozivamo sve strane da provedu dugotrajnu humanitarnu pauzu što je ranije moguće kako bi oni koji su blokirani borbama mogli potražiti utočište - kazao je Ahmed Al-Mandhari, regionalni direktor WHO-a za istočni Mediteran, na virtualnoj konferenciji za novinare.

Rekao je da je takva humanitarna pauza neophodna kako bi civili imali pristup hrani, vodi i lijekovima, i kako bi ranjeni mogli potražiti medicinsku pomoć.

Obje su strane prethodno saopćile da će poštovati 24-satno primirje koje je trebalo stupiti na snagu u srijedu u 16 sati po lokalnom vremenu, ali je brzo prekinuto sukobima.

Mandhari je kazao da treba stvoriti humanitarni prolaz kako bi se zdravstvenim radnicima, pacijentima i vozilima hitne pomoći omogućilo sigurno kretanje.

Regionalni direktor

Richard Brennan, regionalni direktor za hitne slučajeve WHO, kazao je da medicinska evakuacija teško ranjenih u Sudanu "trenutno nije realna opcija" zbog teške sigurnosne situacije.

- Jednostavno nije moguće imati takvu vrstu kretanja. Također imamo vrlo ograničene resurse. Vrlo je skupo provoditi medicinske evakuacije. Puno nam je bolje koristiti naše ograničene resurse za podupiranje bolnica i podršku medicinskom osoblju u zemlji - kazao je.

Brennan je dodao da WHO planira donijeti više medicinske opreme, uključujući pribor za hitnu operaciju, u Sudan, čim situacija dopusti, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.