POSJETA U PORTUGALU

Ukrajinci protestvovali protiv predsjednika Lule: Kako može podržati Putina

Ispred brazilskog veleposlanstva u Lisabonu protestanti su držali natpise "Rusija je teroristička država" i "Prestanite ubijati našu djecu"

Ukrajina je u utorak pozvala Lulu u posjet. Index

E. A.

22.4.2023

Mašući zastavama i držeći fotografije koje prikazuju zločine sukoba, Ukrajinci su se u petak okupili ispred brazilske ambasade u Lisabonu protestvujući protiv nedavnih izjava o ratu u Ukrajini brazilskog predsjednika Luiza Inacia Lula da Silve koji je stigao u Portugal.

Lula je u Portugal stigao ranije u petak u petodnevni službeni posjet, a izjavama o ratu u Ukrajini mnoge je razbjesnio na Zapadu jer je sugerirao da su i Ukrajina i Rusija krive za sukob koji je počeo kada je Moskva izvršila invaziju na svog susjeda u februaru 2022.

Podržava Putina

Prošlog vikenda je Lula rekao da SAD i evropski saveznici trebaju prestati isporučivati ​​oružje Ukrajini, jer da time produžuju rat. Posljednjih je dana ublažio svoju retoriku, osuđujući rusko kršenje teritorijalne cjelovitosti Ukrajine, ponovo pozivajući na posredovanje za okončanje rata, mirovnu inicijativu koju je ukrajinska vlada kritizirala jer na isti način tretira "žrtvu i agresora".

Ukrajinska izbjeglica Jana Kolomiets (Yana Kolomiiets), koja je u Portugalu četiri mjeseca, sudjelovala je u protestu u Lisabonu i rekla da se osjećala "užasno" kada je čula Luline komentare. 

- To me jako uzrujalo jer ne znam kako predsjednik Brazila može podržati Putina... ubojicu - rekla je ta 27-godišnjakinja.

"Na strani totalitarizma"

Dvojica brazilskih  funkcionera Reutersu su u četvrtak rekli da se od Lule, koji želi zaštititi neutralnost Brazila, očekuje da izbjegne kritike uloge Zapada u ukrajinskom ratu tokom svog posjeta Portugalu, gdje će se u subotu sastati s portugalskim predsjednikom i premijerom.

Ispred brazilske ambasade u Lisabonu protestanti su držali natpise "Rusija je teroristička država" i "Prestanite ubijati našu djecu".

- Ljudi umiru u Ukrajini svaki dan i potrebna nam je međunarodna podrška - rekao je predsjednik ukrajinskog udruženja Portugala Pavlo Sadokha, opisujući "čudnim" da je "predsjednik koji se cijeli život borio za demokratiju sada na strani totalitarizma". 

Ukrajina je u utorak pozvala Lulu u posjet, dan nakon što se Lula sastao s ruskim ministrom vanjskih poslova u Braziliji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.