POTPISAO GUVERNER

Sjeverna Dakota donijela novi zakon: Zabranjuju se skoro svi pobačaji

U tim prvim sedmicama pobačaj bi bio dopušten samo u slučajevima silovanja, incesta ili hitne medicinske pomoći

Sa jednog od protesta u SAD. AP

H. J. I.

25.4.2023

U ponedjeljak je Sjeverna Dakota usvojila jedan od najstrožih zakona protiv abortusa u SAD nakon što je republikanski guverner Dag Burgam (Doug Burgum) potpisao zakon kojim se zabranjuje postupak tokom cijele trudnoće, s malim iznimkama do šeste sedmice trudnoće.

U tim prvim sedmicama pobačaj bi bio dopušten samo u slučajevima silovanja, incesta ili hitne medicinske pomoći, poput vanmaternične trudnoće.

"Pro-life država"

- Ovaj prijedlog zakona pojašnjava i dorađuje postojeći državni zakon... i ponovno potvrđuje Sjevernu Dakotu kao pro-life državu - rekao je Burgam u izjavi.

Prošlogodišnja presuda Vrhovnog suda SAD kojom se poništava odluka Roe protiv Vejda (Wade) iz 1973. koja je legalizirala abortus u cijeloj zemlji pokrenula je više državnih zakona koji zabranjuju ili ograničavaju postupak.

Mnogi su se susreli s pravnim izazovima. Trenutačno su zabrane pobačaja u svim fazama trudnoće na snazi u najmanje 13 država, a u ostalima su na čekanju zbog sudskih zabrana. S druge strane, demokratski guverneri u najmanje 20 saveznih država ove su godine pokrenuli mrežu namijenjenu jačanju pristupa pobačaju nakon odluke vrhovnog suda koja je ukinula ustavno pravo žena na prekid trudnoće i prebacila regulatorne ovlasti nad tim postupkom na državne vlade.

U Sjevernoj Dakoti zakon odmah stupa na snagu

Zakon Sjeverne Dakote osmišljen je tako da odmah stupi na snagu, ali je prošli mjesec državni vrhovni sud presudio da će prethodna zabrana ostati blokirana dok traje parnica o njezinoj ustavnosti. Prošle sedmice zastupnici su rekli da namjeravaju usvojiti najnoviji prijedlog zakona kao poruku državnom visokom sudu koja signalizira da ljudi Sjeverne Dakote žele ograničiti pobačaj.

Pristaše kažu da mjera potpisana u ponedjeljak štiti sve ljudske živote, dok protivnici tvrde da će imati strašne posljedice.

Sjeverna Dakota više nema klinika za pobačaj. Prošlog ljeta, jedina državna ustanova, ženska klinika Red River, zatvorila je svoja vrata u Fargu i preselila operacije malo preko granice u Murhed, Minesota, gdje je pobačaj i dalje legalan. Vlasnik klinike još uvijek vodi tužbu kojom osporava ustavnost prethodne zabrane pobačaja u Sjevernoj Dakoti. Očekuje se da će ova nova zabrana također biti predmet pravnih izazova.

Republikanka sponzorirala novi zakon

Republikanska senatorica Džejn Mirdal (Janne Myrdal) iz Edinburga sponzorirala je najnoviji državni zakon.

- Sjeverna Dakota je uvijek bila za život i vjerovala je u cijenjenje i mama i djece. Prilično smo sretni i zahvalni što guverner stoji uz tu vrijednost - rekla je Mirdal.

Liz Konmi (Conmy), zastupnica demokrata, glasala je protiv zakona i rekla da se nadala da ga Burgam neće potpisati.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.