BIVŠI PREDSJEDNIK SAD

Tramp na novom suđenju: Kolumnistica ga optužila za silovanje

Kerol kaže da se napad dogodio u prodavnici Bergdorf Goodman na Menhetnu krajem 1995. ili početkom 1996. godine

Donald Tramp. AP

H. J. I.

25.4.2023

Donald Tramp (Trump), bivši predsjednik SAD, suočava se s građanskim suđenjem zbog optužbi za silovanje od prije skoro tri decenije.

Tramp je negirao optužbe Džin Kerol (Jean Carroll, 79) te je rekao da je ona sve izmislila kako bi dobila publicitet. Iako nije riječ o krivičnom slučaju posljedice po Trampa mogu biti ozbiljne.

Napad se dogodio navodno krajem 1995. godine

Ako Kerol dobije tužbu, to će biti prvi put da će bivši predsjednik, koji je bio predmet više od dvadesetak takvih optužbi, biti proglašen pravno odgovornim za seksualni napad.

Kerol kaže da se napad dogodio u prodavnici Bergdorf Goodman na Menhetnu krajem 1995. ili početkom 1996. godine. Navela je kako je Tramp prilikom slučajnog susreta pitao za savjet jer je kupovao donji veš za drugu ženu te je zamolio da mu posluži kao model. Kada je došla do svlačionice tvrdi da je Tramp nasrnuo na nju.

Kerlom je kolumnistkinja koja je u rubrici "Pitajte E. Jean" pisala savjete za magazine "Elle".

Navela je da Trampa nije prijavila policiji jer je bila u šoku i nije željela da o sebi misli kao o žrtvi silovanja.

Tramp je više puta demantovao optužbe koje je Keroliznijela 2019. godine.

"Potpuna prevara"

On je njene tvrdnje opisao kao "potpunu prevaru" na svojoj platformi za društvene mreže Truth Social, rekavši da se navodno silovanje "nikada nije dogodilo".

Za sada je nejasno da li će se Tramp pojaviti tokom suđenja za koje se očekuje da će trajati do dvije sedmice.

On nije obavezan da prisustvuje, a advokati Kerol rekli su da ne planiraju da ga pozovu kao svjedoka. Kako su naveli oni planiraju da pozovu druge žene koje kažu da ih je Tramp napao da svjedoče na suđenju.

Krivična zastara za ovaj slučaj je odavno istekla. Međutim, 2022. godine Njujork je usvojio Zakon o preživjelim odraslim osobama, koji je omogućio jednogodišnji period žrtvama da podnose tužbe za seksualni napad u državi zbog zahtjeva koji bi inače prekoračili zakonska ograničenja.

Prije ovog slučaja, spisateljica je tužila Trampa za klevetu jer je nazvao lažovom nakon objavljivanja njenih memoara. Ta tužba je trenutno u zastoju dok sudovi raspravljaju o tome da li postoji zakonsko pravo da se tuže bivši predsjednici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.