RIM

Meloni odlučno odbacuje optužbe za nostalgiju prema fašizmu

U otvorenom pismu italijanskom dnevniku Meloni je napisala da se nada da bi proslave mogle biti povod "obnovljene nacionalne sloge"

Premijerka Meloni. Fena

FENA

25.4.2023

Italijanska premijerka Giorgia Meloni pozvala je u utorak na jedinstvo političkih snaga u obilježavanju godišnjice oslobođenja od nacista i njihovih fašističkih saveznika 25. aprila 1945. godine.

Meloni, čija tvrdodesničarska stranka Brat Italije vuče korijene iz olupina italijanskog fašizma na kraju Drugog svjetskog rata, odlučno je odbacila optužbe za nostalgiju prema fašizmu unutar stranke.

U otvorenom pismu italijanskom dnevniku "Il Corriere della Sera", Meloni je napisala da se nada da bi proslave mogle biti povod "obnovljene nacionalne sloge", jačajući ulogu Italije u svijetu kao "suštinskog uporišta demokratije".

Saveznici i pomoćnici 46-godišnje premijerke su nekoliko puta optuženi za umanjivanje zvjerstava koje su počinili nacisti i fašisti, ili za iskrivljavanje historijskih činjenica o partizanskom pokretu koji se borio za oslobođenje zemlje.

Šest mjeseci nakon što je preuzela dužnost, Melonino prisustvo na zvaničnom događaju sjećanja na rimskom Oltaru domovine u utorak ujutro, zajedno s talijanskim predsjednikom Sergiom Mattarellom, mnogi posmatrači su vidjeli kao prekretnicu.

Meloni je više puta pokušavala da ublaži zabrinutost zbog neofašističkih korijena svoje stranke, insistirajući da je italijanska desnica predala fašizam historiji i nedvosmisleno osudila gušenje demokratije i antijevrejske zakone.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.