"BAKTILNA BOMBA"

Pobunjenici u Sudanu zauzeli laboratoriju za zarazne bolesti

WHO nije označio krivca za zauzimanje laboratorija, ali je rekao da medicinski tehničari više nemaju pristup objektu

Postoji ogroman biološki rizik. Printscreen

H. J. I.

26.4.2023

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je na "ogroman biološki rizik" nakon što su sudanski borci zauzeli Nacionalni laboratorij za javno zdravstvo u glavnom gradu Khartoumu.

Visoki medicinski izvor rekao je za CNN da su laboratorij, koji sadrži uzorke bolesti i drugi biološki materijal, preuzele snage RSF-a. WHO nije označio krivca za zauzimanje laboratorija, ali je rekao da medicinski tehničari više nemaju pristup objektu.

Situacija izuzetno opasna

Nima Saeed Abid, predstavnik WHO-a u Sudanu, opisao je razvoj događaja kao "izuzetno opasan jer imamo izolate dječje paralize u laboratoriju, imamo izolate ospica u laboratoriju, imamo izolate kolere u laboratoriju".

- Postoji ogroman biološki rizik povezan s zauzimanjem centralnog javnog zdravstvenog laboratorija u Khartoumu od jedne od zaraćenih strana - dodao je Saeed Abid.

WHO je u izjavi za CNN saopćio da obučeni laboratorijski tehničari više nemaju pristup laboratoriju i da je u objektu došlo do prekida struje, što znači da nije moguće ispravno upravljati biološkim materijalima koji su pohranjeni u laboratoriju za medicinske svrhe.

Restrikcije struje također znače da postoji rizik od kvarenja iscrpljenih zaliha vrećica krvi, prema glavnom ravnatelju laboratorija.

"Baktilna bomba"

Medicinski izvor rekao je za CNN da opasnost leži u izbijanju bilo kakvog oružanog sukoba u laboratoriju jer će to pretvoriti laboratorij u baktilnu bombu.

- Potrebna je hitna i brza međunarodna intervencija za ponovno uspostavljanje struje i osiguranje laboratorija od bilo kakvog oružanog sukoba jer smo suočeni s stvarnom biološkom opasnošću - dodao je izvor.

Pucnjava u gradu se čuje i dalje, nakon što je objava 72-satnog primirja probudila nadu da će se otvoriti putevi za bijeg za civile koji očajnički žele pobjeći. Teški sukobi izbili su između sudanske vojske i Snaga za brzu podršku , paravojne grupe koja se bori protiv vojske za kontrolu nad zemljom, u sjevernom dijelu države.

Dvije zaraćene strane optužuju jedna drugu za kršenje sporazuma. Broj ubijenih u Sudanu od izbijanja nasilja prije jedanaest dana dosegao je najmanje 459 mrtvih, saopćila je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija, a najmanje 4072 osobe su ranjene.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.