KRIZA

Civili evakurani iz Sudana vidno potreseni sletjeli u Pariz

Borbe su pretvorile stambena naselja u bojna polja

Evakuirani civili iz Sudana. Fena

FENA

26.4.2023

Gotovo 245 osoba evakuiranih iz Sudana, uključujući 195 francuskih državljana, sletjelo je u srijedu u Pariz, izražavajući olakšanje zbog bijega od teških borbi i haosa koji traje u toj zemlji, prenosi Reuters.

U Sudanu su 15. aprila izbili sukobi koji su poremetili tranziciju ka građanskoj demokratiji, i od tada su se paravojne snage infiltrirale u stambene četvrti, a vojska ih pokušava gađati iz zraka.

Borbe su pretvorile stambena naselja u bojna polja. Vazdušni napadi i artiljerija ubili su najmanje 459 ljudi, ranili više od 4.000, uništili bolnice i ograničili distribuciju hrane u zemlji u kojoj se trećina od 46 miliona ljudi oslanja na pomoć u hrani.

- Osjećala sam se potpuno paralizirano - rekla je 28-godišnja studentica na doktorskom studiju Leila Oulkebous, jedna od evakuiranih koji su sletjeli na aerodrom Charles de Gaulle i koju je pozdravila ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna. Oulkebous je u Sudanu radila intervjue za svoju tezu kada su počeli sukobi.

- Nisam znala šta da radim, nisam znala kako da izađem iz zemlje - rekla je ona.

- Veoma, veoma mi je laknulo. Još ne mogu da vjerujem... Imat ću noćne more o ovom svemu - dodala je.

Nekoliko zemalja je evakuiralo svoje državljane zračnim putem, dok su neki civili evakurani preko Port Sudana na Crvenom moru, otprilike 800 kilometara udaljenog od Kartuma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.