OD AUSTRALIJE DO HAVAJA

Putnik pao s kruzera tokom krstarenja: U potradu uključena i obalna straža SAD

Kruzer je ostao na istoj lokaciji dva sata te je izbačeno šest šlaufa za spašavanje u pokušaju da se putnik spasi, ali se on nije pojavljivao

Brod Quantum of the Seas. Printscreen

H. J. I.

27.4.2023

Američka obalna straža traga za muškarcem za kojeg se vjeruje da je pao s kruzera koji je plovio iz Brisbejna u Australiji prema Havajima. 

Posada kruzera Quantum of the Seas je u utorak navečer obavijestila obalnu stražu da je muškarac pao s broda 805 kilometara južno od Kailua Kone na Velikom otoku.

Izbačeno šest šlaufa za spašavanje

Kruzer je ostao na istoj lokaciji dva sata te je izbačeno šest šlaufa za spašavanje u pokušaju da se putnik spasi, ali se on nije pojavljivao. Američka obalna straža je helikopterom Hercules obavila potragu iz zraka u srijedu, koja je trajala šest sati, a nastavit će se i danas.

Kompanija Royal Caribbean je potvrdila nestanak putnika.

- Gost našeg kruzera je pao u more tokom krstarenja. Posada je odmah pokrenula operaciju potrage i spašavanja te sarađuje s lokalnim vlastima - navodi se u saopćenju.

"Oskar, oskar, oskar"

Putnica Džordžina Tomson (Georgina Thompson) je za Nine News rekla da je bila u krevetu kada je čula da neko viče "oskar, oskar, oskar", što je kod za situaciju kad neko padne u more.

Kruzer je isplovio iz Brisbejna u Australiji 12. aprila, a u Honolulu na Havajima stiže u petak 28. aprila. U službi je od 2014. godine kada je na prvo putovanje krenuo iz Sauthemptona prema Njujorku. Ima 16 spratova te prima 4.500 putnika, a na njemu radi 1.500 članova posade.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.