KAKAV LIK

Donor sperme ima više od 550 potomaka: Sud mu zabranio dalju aktivnost, mora platiti 100.000 eura

Sud je naveo da prema nizozemskim smjernicama jedna osoba može donirati spermu za najviše 25 potomaka ili za 12 porodica

Donirao spermu preko 500 puta. Facebook

E. T.

29.4.2023

Nizozemski sud zabranio je danas jednom muškarcu da donira svoju spermu nakon što je u Nizozemskoj i drugim zemljama rođeno najmanje 550 djece uz pomoć njegove sperme, javlja AP.

Sud je naveo da prema nizozemskim smjernicama jedna osoba može donirati spermu za najviše 25 potomaka ili za 12 porodica, kao i da je donator lagao buduće roditelje o svojoj istoriji davanja.

Donator, identifikovan kao Džonatan M, donirao je spermu u nekoliko nizozemskih klinika za plodnost i klinici u Danskoj, kao i mnogim drugim ljudima sa kojima se povezao posredstvom oglasa i onlajn foruma, navodi se u presudi suda.

Advokat donatora rekao je na ročištu da želi da pomogne roditeljima koji inače ne bi mogli da začnu dijete.

Sudija koji je vodio građansku parnicu rekao je da je donator “namjerno lagao o tome kako bi ubijedio roditelje da ga uzmu za donatora”, navodi se u saopštenju suda.

“Svi ovi roditelji su sada suočeni sa činjenicom da su djeca u njihovoj porodici dio ogromne srodničke mreže, sa stotinama polubraće i sestara, koje nisu birali”, saopštio je sud i dodao da to jeste ili bi moglo da ima negativne psiho-socijalne posledice po djecu, pa je u njihovom interesu da se mreža srodstva ne širi dalje.

Sud je odlučio da “interesi djece i njihovih roditelja nadmašuju interes donatora da nastavi da donira spermu novim budućim roditeljima”.

Sud mu je naložio da odmah obustavi sve donacije i rekao da mora da plati 100.000 eura po slučaju ako prekrši zabranu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.