TREBAO BITI IDUĆE SEDMICE

Nigerija ponovo odgodila kontroverzni popis stanovništva nakon 17 godina

Ovo je drugo ovogodišnje odgađanje popisa, čiji rezultati utiču na podjelu prihoda od nafte i političku zastupljenost

Popis je bio zakazan za 3.-7. maj. Twitter

FENA

29.4.2023

Nigerija je odgodila popis stanovništva koji bi trebao biti održan sljedeće sedmice, a nova vlada će odrediti novi datum, saopćilo je u subotu ministarstvo informacija koje je objavilo posljednje odlaganje prvog popisa u zemlji u 17 godina.

Popis je bio zakazan za 3.-7. maj, ali je ministarstvo saopćilo da je potrebno više vremena da se isplanira. Sada će ga voditi nova vlada novoizabranog predsjednika Bola Tinubua, koji će položiti zakletvu krajem maja.

Ovo je drugo ovogodišnje odgađanje popisa, čiji rezultati utiču na podjelu prihoda od nafte i političku zastupljenost između 36 država i 300 etničkih grupa u najmnogoljudnijoj zemlji Afrike.

Prethodne tačke su diskreditovane nakon sporova između tri glavne etničke grupe, Hausa, Yoruba i Igboa.

Nacionalna komisija za stanovništvo saopćila je da Nigerijci neće biti pitani o njihovoj etničkoj pripadnosti i vjeri tokom popisa zbog "osjetljive prirode ovih pitanja i potrebe da se podaci popisa sačuvaju od nepotrebnih kontroverzi i pažnje".

Nigerija je gotovo ravnomjerno podijeljena između pretežno muslimanskog sjevera i pretežno kršćanskog juga.

Stanovništvo Nigerije procjenjuje se na više od 200 miliona, a UN očekuju da će se ta brojka udvostručiti do 2050. To bi Nigeriju učinilo trećom zemljom na svijetu po broju stanovnika, iza Kine i Indije, prestižući Sjedinjene Države.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.