1. MAJ

Zašto Nizozemci ne obilježavaju Međunarodni praznik rada

Katolička crkva slavi praznik Svetog Josipa Radnika 1. maja, ali djeca svakako moraju da idu u školu, a od onih koji rade očekuje se da idu na posao

Međunarodni praznik rada obilježen širom Evrope. AP Photo / Michael Varaklas

S. S.

1.5.2023

U svijetu se danas obilježava Međunarodni praznik rada, 1. maj, u znak sjećanja na 1886. kada je desetine hiljada radnika u Čikagu stupilo u štrajk, zahtijevajući osmosatno radno vrijeme.

Međutim, jedna evropska zemlja se izdvaja u tom smislu. Naime, Nizozemci danas ne obilježavaju Međunarodni praznik rada, te na ulicama neće biti sindikalnih okupljanja, parada, protesta.

Praznik Svetog Josipa Radnika

Doduše, u nekim zemljama se ovaj praznik obilježava drugim datumima, ali veći dio Evrope, Afrike i Azije i cijela Južna Amerika 1. maja obilježavaju Praznik rada.

Ono što Nizozemci danas obilježavaju jeste De Dag van de Arbeid, praznik socijalističkog, komunističkog i anarhističkog radničkog pokreta koji je, ipak, priča za sebe, u odnosu na internacionalni praznik.

Katolička crkva slavi praznik Svetog Josipa Radnika 1. maja, ali djeca svakako moraju da idu u školu, a od onih koji rade očekuje se da idu na posao.

Prema Nizozemskoj konfederaciji sindikata (FNV), jedan od razloga zašto njihova vlada ne priznaje 1. maj kao praznik je taj što je, historijski gledano, Nizozemska slavila Kraljičin dan (Koninginnedag) 30. aprila.

Manje nasilne

Sindikat, također, napominje da su borbe između nizozemskih sindikata i vlade bile “manje nasilne” nego u zemljama kao što su Francuska i Španija, što znači da je taj dan “izgubio dio svog značaja” u Nizozemskoj.

Dakle, 1. maj nije Praznik rada u Nizozemskoj, iako je berza zatvorena, a neki ljudi koji rade za vladu, opšćne, banke i sindikate, ipak, imaju slobodan dan 1. maja. To je, doduše, manjina zaposlenih u zemlji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.