EKOLOŠKI AKTIVISTI

Protesti za 1. maj: Bojom uništavali zgradu poznate modne kuće u Parizu

Na videosnimci objavljenoj na Twitteru grupa aktivista prolijeva narandžastu i crvenu boju na ustanovu koja u ponedjeljak nije radila

Sa današnjih protesta. Printscreen

H. J. I.

1.5.2023

Pročelje Fondacije Louisa Vuittona i glasoviti Trg Vendome u Parizu bili su ujutro pošpricani bojom, saznaje agencija France Presse od ekoloških organizacija Extincion Rebellion i Last Renovation, koje su preuzele odgovornost za ove dvije odvojene akcije izvedene nekoliko sati prije prvomajskih skupova.

Prolili crvenu i narandžastu boju

Na videosnimci objavljenoj na Twitteru grupa aktivista prolijeva narandžastu i crvenu boju na ustanovu koja u ponedjeljak nije radila. 

Extinction Rebellion ovom akcijom cilja na luksuznu grupaciju LVMH, koju optužuje za "poreznu optimizaciju". 

- U sadašnjim društvenim prilikama, kada se Francuzi zbog inflacije odriču jednog obroka u danu, bogatstvo velikih kompanija je neumjesno - rekao je glasnogovornik.

- Sindikalni zahtjevi za veće plate imaju svu našu podršku - dodao je glasnogovornik smjerajući na povorku svih sindikata u prigodi Međunarodnog praznika rada. 

Među najposjećenijim muzejima u Parizu

Fondacija Louisa Vuittona, smještena u Bulonjskoj šumi, među najposjećenijim je muzejima u Parizu, a trenutno se u njemu održava izložba "Basquiat x Warhol, četiri ruke".

I glasoviti Trg Vendome bio je na meti vandalizma pokreta Last Renovation. Uhapšeno je "šest građana" koji su sudjelovali u toj akciji, rekao je za AFP glasnogovornik pokreta.

Oni su "pomoću vatrogasnih aparata" raspršili narandžatu boju po pročelju i ulazu ministarstva pravosuđa, dodaje organizacija u saopćenju. 

- Štiteći one najbogatije, koji su najodgovorniji za emisiju stakleničkih plinova, naša vlada slabi najsiromašnije među nama - upozorili su, kritizirajući ujedno "nepravednu penzionu reformu", prenosi Index.hr. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.