VAŠINGTON

Američka porota osudila četvoricu pripadnika Proud Boysa zbog upada na Kapitol

Porota nije uspjela donijeti presudu po optužbi za pobunu za zavjeru protiv Pezzole

Detalj tokom pobune na Kapitol. Fena

FENA

4.5.2023

Porota u Washingtonu proglasila je četvoricu ekstremno desničarskih pripadnika grupe Proud Boys krivima za pobunjeničke zavjere zbog njihove uloge da nasilno spriječe miran prenos vlasti sa tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa na Joea Bidena nakon izbora 2020. godine.

Optuženi Enrique Tarrio – dugogodišnji predsjednik Proud Boysa – Ethan Nordean, Joseph Biggs, Zachary Rehl i Dominic Pezzola suočili su se s nizom optužbi, uključujući tri odvojene optužbe za zavjeru, ometanje glasanja na izbornom kolegijumu i neovlašteno korištenje dokaza.

Osuđujuća presuda je treći put da su tužioci uspjeli postići osuđujuće presude za pobunjeničke zavjere u historijskom procesuiranju onih koji su upali na američki Kapitol 6. januara 2021.

Porota nije uspjela donijeti presudu po optužbi za pobunu za zavjeru protiv Pezzole. Za razliku od drugih optuženih u ovom suđenju, Pezzola nije navodno imao vodeću poziciju u organizaciji i bio je neaktivan u grupnim razgovorima Proud Boys.

Sudija je naložio porotnicima da nastave sa razmatranjem Pezzole, kao i drugim tačkama protiv svih pet optuženih po kojima nisu doneli presude.

Osuda Tarrija je posebno značajna, iako on nije bio u Washingtonu 6. januara. Prema optužnici, vođa Proud Boysa je pomogao u stvaranju komandne strukture unutar Proud Boysa do 6. januara. Tekstualne i signalne poruke istaknuti u optužnici sugeriraju da se Tarrio pripremao za "revoluciju" i pregledao je dokumente koji izlažu plan da se zauzme nekoliko "ključnih zgrada" u Washingtonu, uključujući poslovne zgrade Doma i Senata oko Kapitola.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.