BILATERALNI ODNOSI

Kina obećala Rusiji i Indiji da će raditi na jačanju saradnje

SAD već dugo pozivaju Kinu da pomogne u rješavanju rata u Ukrajini, iako je Peking odbijao osuditi ruske vojne poteze kao invaziju

Kineski ministar vanjskih poslova Kuin Gang. AP

N. Aj. / Fena

5.5.2023

Kineski ministar vanjskih poslova Kuin Gang (Qin) uvjerio je ruske i indijske kolege u produbljivanje bilateralnih veza, obećavši da će "koordinacija i saradnja" samo jačati, u znak solidarnosti s ova dva najveća susjeda Kine.

Veze sa Zapadom napete

Kuin se u četvrtak u Indiji sastao s drugim ministrima vanjskih poslova Šangajske organizacije za saradnju (SCO), bloka nacija koji obuhvata veći dio Euroazije, pri čemu Peking nastoji očuvati stabilne odnose sa zemljama u regiji dok su veze sa Zapadom, posebno Vašingtonom, i dalje napete, javlja Reuters.

Sjedinjene Američke Države već dugo pozivaju Kinu da pomogne u rješavanju rata u Ukrajini, iako je Peking odbijao osuditi ruske vojne poteze kao invaziju. U značajnom potezu prošle sedmice, kineski predsjednik Si Jinping (Xi) razgovarao je s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim prvi put otkako je Moskva poslala svoje trupe u Ukrajinu.

Političko rješavanje krize

Tokom sastanka s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom na marginama sastanka SCO-a, Kuin je rekao da je Kina "spremna održavati komunikaciju i koordinaciju s Rusijom, kako bi dala svoj doprinos političkom rješavanju krize" u Ukrajini.

Na odvojenom sastanku s indijskim ministrom vanjskih poslova Subrahmanjamom Jaišankarom (Subrahmanyam Jaishankar), Kuin je rekao da je Kina voljna jačati "koordinaciju i saradnju" o međunarodnim i regionalnim pitanjima s Indijom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.