BIVŠI PREDSJEDNIK SAD

Klinton: Još 2011. godine sam znao da je pitanje vremena kada će Putin pokrenuti invaziju

Vladimir Putin mi je rekao 2011. godine, tri godine prije nego što je zauzeo Krim

Bil Klinton. Photo by Evan Agostini / Invision / AP

S. S.

5.5.2023

Bivši predsjednik SAD-a Bil Klinton (Bill Clinton) kazao je da je 2011. godine shvatio da je samo pitanje vremena kada će Vladimir Putin pokrenuti invaziju na Ukrajinu, jer je tada imao razgovor s njim u Švicarskoj, koji je opisao kao „jeziv“.

Kako navodi FT, Klinton je kazao da je tokom tog susreta Putin odbio dogovor koji je uz posredovanje SAD-a dogovorio njegov prethodnik Boris Jeljcin o poštovanju ukrajinske teritorije u zamjenu da se Kijev odrekne svog nuklearnog arsenala iz sovjetske ere.

- Vladimir Putin mi je rekao 2011. godine, tri godine prije nego što je zauzeo Krim, da se ne slaže sa sporazumom koji sam napravio sa Borisom Jeljcinom - prisjetio se bivši američki predsjednik.

- On je rekao „Ne slažem se s tim. I ja to ne podržavam. I nisam vezan za to”. I znao sam od tog dana nadalje da je to samo pitanje vremena - rekao je Klinton.

Klinton je ovo kazao tokom zajedničkog intervjua sa svojom suprugom Hilari, bivšom državnom sekretarkom i predsjedničkom kandidatkinjom, koji su dali predsjedniku Carlyle grupe Dejvidu Rubenstajnu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.