NISU SE DOGOVORILI

Turska, Rusija, Ukrajina i UN neusaglašeni: Bez dogovora o transportu žitarica

JCC nastavlja sa svakodnevnim inspekcijskim radom na prethodno odobrenim brodovima - dodao je glasnogovornik UN-a

Pregovori se nastavljaju. Printscreen

E. A.

6.5.2023

Nije postignut dogovor između Turske, Rusije, Ukrajine i UN-a da se novim brodovima omogući transport žitarica u sklopu Crnomorske inicijative, izjavio je glasnogovornik UN-a Farhan Hak (Haq).

Razgovori o sporazumi za transport žitarica, između tehničkog osoblja iz Turske, Rusije, Ukrajine i UN-a vodili su se u petak u Istanbulu. Glasnogovornik UN-a rekao je da Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu nije postigao dogovor u da ovlasti nove brodove za učešće u inicijativi za Crno more.

- JCC nastavlja sa svakodnevnim inspekcijskim radom na prethodno odobrenim brodovima - dodao je.

Značajna uloga

Govoreći kao gostujući govornik na dnevnom brifingu za novinare, Maksimo Torero (Maximo), glavni ekonomista Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO), rekao je da je sporazum o žitaricama za Crno more odigrao značajnu ulogu otkako je potpisan jer je povećao dostupnost žitarica za svijet i dozvolio da cijene padaju.

Tempo isporuka iz Ukrajine u okvir inicijative koju podržavaju Ujedinjene nacije je usporen jer raste zabrinutost zbog zaglavljivanja brodova ako se sporazum ne obnovi kasnije ovog mjeseca..

Ukrajina je mogla da izveze oko 29,5 miliona tona poljoprivrednih proizvoda, uključujući 14,9 miliona tona kukuruza i 8,1 miliona tona pšenice.

Pad broja brodova

Međutim, broj brodova koji dolaze da pokupe teret pao je ove sedmice na dva dnevno sa tri do četiri broda u prosjeku dnevno u posljednje tri sedmice, pokazuju podaci zajedničkog koordinacionog centra sporazuma.

Očekuje se da će zamjenici ministara odbrane Rusije, Ukrajine i Turske održati još jedan sastanak sljedeće sedmice, jer je ministar odbrane Hulusi Akar rekao da Ankara nastavlja sa svojim naporima za dalje produženje sporazuma koji ističe 18. maja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.