IZVRŠNI DIREKTOR

Majkl Rajan: Nemoguće je potpuno eliminirati COVID-19

On je dodao da je vakcinacijom i liječenjem moguće eliminisati prijetnju po javno zdravlje koju izaziva virus

Putevi prenošenja sa životinja na ljude komplikuju situaciju. Matija Habljak / PIXSELL

Z. K.

6.5.2023

Nemoguće je potpuno eliminirati COVID-19 jer njegovi putevi prenošenja sa životinja na ljude komplikuju situaciju, ali smo u mogućnosti da se pozabavimo njegovim posljedicama i mogućim hitnim slučajevima u zdravstvu, izjavio je danas Majkl Rajan (Michael Ryan), izvršni direktor Programa za hitne zdravstvene situacije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Specifični kriteriji

- Postoje veoma specifični kriteriji kada možete da eliminirate ili iskorijenite virus. Ono što vidimo ovdje je virus koji je brzo evoluirao, može da se kreće sa ljudi na životinje i sa životinja na ljude, tako da može da se sakrije u različitim prostorima, ne samo u ljudima. Veoma je teško govoriti o iskorjenjivanju ili eliminaciji u ovom slučaju - rekao je Rajan.

On je dodao da je vakcinacijom i liječenjem moguće eliminisati "prijetnju po javno zdravlje koju izaziva virus", dodajući da "možemo da prekinemo vanrednu situaciju, ali ne možemo da okončamo virus".

Hitna situacija

- Dakle, možemo li eliminisati ovaj virus? Mislim da je odgovor malo vjerovatno, ako ne i nemoguće - izjavio je Rajan.

U petak je generalni direktor WHO Tedros Adanom Gebrejesus (Adhanom Ghebreyesus) rekao da ta organizacija više ne smatra COVID-19 globalnom zdravstvenom hitnom situacijom, ističući da infekcija i dalje predstavlja prijetnju po zdravlje ljudske populacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.