PREDSJEDNICA EK

Fon der Lejen: Deveti maj je dan kada slavimo mir, jedinstvo u Evropi

Zato je vrlo važno da smo ovdje da slavimo ovaj dan, izjavila je Fon der Lejen

Fon der Lejen sa Zelenskim danas. Twitter

FENA

9.5.2023

Predsjednica Evropske komisije Ursula Fon der Lejen (von der Leyen) sastala se danas u Kijevu s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim (Volodymyr Zelensky), gdje su zajednički obilježili 9. maj - Dan Evrope.

Kako je kazala novinarima u Kijevu, uključujući novinara u ime Evropske Redakcije (ENR), čiji je i Fena član, pričinjava joj izuzetno zadovoljstvo jer je na ovaj dan u Ukrajini, koja se bori protiv ruske invazije duže od godinu.

- Deveti maj je dan kada slavimo mir, jedinstvo u Evropi, prisjećamo se naše historije i obavezujemo da gradimo bolju budućnost za naredne generacije. Zato je vrlo važno da smo ovdje da slavimo ovaj dan - naglasila je Fon der Lejen, pozdravljajući odluku predsjednika Volodimira Zelenskog da se obilježi 9. maj - Dan Evrope i u Ukrajini.

Na prvoj liniji odbrane 

Kijev kao glavni grad Ukrajine srce je današnjih evropskih vrijednosti, ocijenila je predsjednica EK-a, dodajući da je Ukrajina na prvoj liniji odbrane svega što Evropljani cijene - slobodu, demokratiju, ali i slobodu misli i govora.

- U Rusiji predsjednik Vladimir Putin je uništio ove vrijednosti i sada žele da ih unište ovdje u Ukrajini jer se boje uspjeha koji Ukrajinci predstavljaju, ali se plaše i ukrajinskog puta ka članstvu u Evropskoj uniji - kazala je von der Leyen.

Istaknula je da u borbi Ukrajine za ove vrijednosti, Evropska unija i njene države članice stoje udruženo, jer je solidarnost još jedna vrijednost koja se slavi na 9. maj.

Zelenski i Fon der Lejen su razgovarali o brojnim temama, a jedna od njih bila je dostava municije Ukrajini, izdvojena su sredstva za to, dio je je već dopremljen Ukrajini, a ostatak je na putu. Druga tema bila je u vezi s finansijskom pomoći i osiguran je paket pomoći od 18 milijardi eura za ovu godinu, od čega je do sada već raspoređeno šest milijardi eura.

Uništenje Putinove ratne mašinerije 

- Treća tema su sankcije. Nastavljamo činiti sve što je u našoj moći kako bismo uništili Putinovu ratnu mašineriju i njegove prihode. Sankcije djeluju i smanjili smo izvoz iz Rusije za gotovo dvije trećine, čime smo Rusiji uskratili ključne izvore prihoda - dodala je.

Evropska komisija je prošlog petka usvojila 11. paket sankcija. Fokus ovog paketa sada je na suzbijanju zaobilaženja i to se radi u vrlo bliskoj saradnji s međunarodnim partnerima, posebno s G7 zemljama.

Ovim paketom se izoštravaju postojeći alati, primjera radi napredni tehnološki proizvodi ili dijelovi aviona koji idu u treće zemlje preko Rusije više neće završavati u rukama Kremlja. Međutim, morat će se poduzeti i dodatne radnje, kaže predsjednica.

- Nedavno smo vidjeli porast vrlo neuobičajenih trgovinskih tokova između Evropske unije i određenih trećih zemalja u slučaju da ta roba zatim završi u Rusiji. I evo zašto. Drugo, predlažemo novi alat za borbu protiv zaobilaženja sankcija - pojasnila je.

Sedam koraka 

Podsjetila je da je Komisija jasno postavila sedam koraka koje Ukrajina treba poduzeti prije nego što Komisija može preporučiti državama članicama da pokrenu pregovore o pristupanju Ukrajine Evropskoj uniji na kojima se intenzivno radi uprkos teškoćama provođenja reformi.

Izrazila je duboko poštovanje Ukrajini za taj dio posla i kazala da sada mogu računati na njihovu podršku i stručnost tokom cijelog procesa, a Komisija će podnijeti izvještaj o tome Vijeću u prvoj polovini juna.

- Ukrajina se borila za ideale Evrope koje danas slavimo za stvaranje trajnog jedinstva i mira, za predstavljanje vrijednosti slobode, različitosti i humanosti na kojima je Evropa izgrađena. Dok stojimo danas ovdje u bezumno napadnutoj zemlji, neki bi mogli pomisliti da je nemoguće govoriti o slobodnoj i mirnoj Ukrajini u Evropskoj uniji. Ali, Evropa želi učiniti nemoguće mogućim, a tako je i s Ukrajinom - zaključila je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen tokom posjete Kijevu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.