NA DANAŠNJI DAN

Đorđe Balašević: 70. godišnjica rođenja jednog od najboljih kantautora regije

U posljednjem ratu i agresiji na BiH ('92.-'95.) zauzeo je antiratni i pacifistički stav, koji je opjevao u brojnim pjesmama

Đorđe Balašević. Avaz

11.5.2023

Na današnji dan 1953. godine, u Novom Sadu je rođen Đorđe Balašević, jedan od najboljih regionalnih kantautora, pjevač i kompozitor balada i šansona.

Prva grupa kojoj se Balašević priključio bila je "Žetva" iz Novog Sada. S njima je snimio singl "U razdeljak te ljubim" koji je prodan u 180 hiljada primjeraka, što je bio ogroman uspjeh u to vrijeme. Godine 1978., osniva grupu "Rani mraz" s kojom iste godine nastupa na Festivalu u Opatiji s pjesmom "Moja prva ljubav", a već naredne, 1979. godine osvajaju prvo mjesto na Splitskom festivalu s pjesmom "Panonski mornar".

S "Ranim mrazom" Balašević je izveo i dvije pjesme koje se svrstavaju u njegove najbolje i najpopularnije - "Priča o Vasi Ladačkom" i "Život je more". Godine 1982., on napušta "Rani mraz" i počinje solo karijeru.

Dnevnik starog momka

Balašević je u posljednjem ratu i agresiji na BiH ('92.-'95.) zauzeo antiratni i pacifistički stav, koji je opjevao u brojnim pjesmama, a nekoliko godina prije rata, 1987., izveo je pjesmu "Samo da rata ne bude" čiji stihovi su, ustvari, njegovi antiratni stavovi.

Svojim albumom „Devedesete“ Balašević je ismijao srbijanskoga vođu u ratu Slobodana Miloševića pjesmom "Legenda o Gedi Gluperdi", a pjesma "Živeti slobodno" je još jedan od njegovih antiratnih uradaka. Nakon toga je izdao još dva albuma, „Dnevnik starog momka“ i „Rani mraz“. Nastupao je i održavao koncerte do smrti.

Preminuo je u Kliničkom centru „Vojvodina“ u Novom Sadu, 19. februara 2021., u 68. godini života od posljedica Covida-19. 

Salvador Dali. wikipedia.org

Rođen Salvador Dali

Salvador Filip Hasinto Dali (Felipe Jacinto), španski slikar, najznačajniji predstavnik nadrealizma, rođen je na današnji dan 1904. godine.

Njegova najpoznatija slika je „Postojanost pamćenja“ iz 1931., koja je, osim po umjetničkoj vrijednosti, poznata po tome što je korištena u mnogim filmovima.

Početkom Drugog svjetskog rata Dali iz Francuske odlazi u SAD, gdje sarađuje s režiserom Alfredom Hučkokom (Hitchock) na filmu „Začarana“ iz 1945. za koji je napravio čuvenu scenu sna.

U SAD je boravio osam godina, te je, osim s Hičkokom, sarađivao i s Voltom Diznijem (Walt Disney). Godine 1948., u Americi izdaje „50 tajni čarolije umjetnosti2, a već 1949. vraća se u Evropu, gdje ostaje do kraja života.

Zoran Radmilović. srbijavesti.rs

90. godišnjica rođenja Zorana Radmilovića

Jedan od najboljih jugoslavenskih filmskih i pozorišnih glumaca Zoran Radmilović rođen je 11. maja 1933. godine.

Nakon odustajanja Ljube Tadića, 1964. godine, Radmilović je dobio naslovnu ulogu u „Kralju Ibiju“ na sceni beogradskog teatra Atelje 212, predstavi u kojoj njegov izuzetni glumački talent dolazi do izražaja. S tom predstavom je postigao ogroman uspjeh i na gostovanjima u Parizu, Moskvi, Njujorku, Veneciji...

Najizvođeniju predstavu Ateljea 212 „Radovan Treći“ igrao je upravo Zoran Radmilović. Režiser te predstave Duško Kovačević izjavio je kako ju je i pisao za Radmilovića. Donio mu je tekst u “Srpsku kafanu”, gdje ga je glumac i pročitao i prihvatio ulogu. Uoči 300., jubilarnog izvođenja ove predstave, Zoran je završio u bolnici, gdje je i preminuo u 52. godini.

Osim brojnih pozorišnih, glavne uloge igrao je i u filmovima „Glineni golub“, „Ram za sliku moje drage“, „Pogled u noć“, „Paviljon 6“ i „Sretna porodica“.

Bob Marli. nezavisne.com

Umro Bob Marli

Na današnji dan 1981. godine, u Majamiju, u SAD, umro je Robert Nesta Marli (Marley), poznatiji kao Bob Marli, jamajčanski rege i ska-pjevač i tekstopisac, muzička i kulturna ikona Jamajke.

Godine 1963., Marli je s prvom postavom grupe „The Wailersa“ snimio prvu pjesmu „Simmer Down“ koja je postala hit na Jamajci. Naslijeđe ropstva i svijest o afričkoj domovini uvijek su se osjećali u njegovoj muzici. Bio je rastafarijanac, jedan od najvećih zagovornika pan-afrikanizma te je pjevao o dokidanju represije.

Marli je jedini rege-muzičar koji je postigao status svjetske superzvijezde. Bio je prva megazvijezda iz trećega svijeta i učinio je mnogo na oživljavanju oslabljene političke svijesti mladih ljudi, a u naslijeđe je ostavio pjesme koje i danas nadahnjuju muzičare širom svijeta. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.