DALAJ-LAMA

"Avazov" vremeplov: Kako je najveći tibetanski duhovni vođa govorio za naš list 2008. godine

Impresioniran sam bogatstvom koje posjeduju vaši narodi, rekao je Dalaj-lama

Dalaj-Lama. AP

H. J. I.

15.5.2023

Najveći tibetanski duhovni vođa Dalaj Lama ekskluzivno je govorio za "Dnevni avaz" u decembru 2008. godine.

Bilo je to neposredno nakon završetka svečanosti u Gdanjsku povodom obilježavanja 25. godišnjice od kako je Lehu Valensi dodijeljena Nobelova nagrada za mir.

U nastavku pročitajte šta je Dalaj Lama rekao za naš list u decembru 2008. godine.

Apsolutno je moguće doći do globalnog mira, a prvi korak ka tome je prihvatiti realnost da nismo svi isti, da svi nemamo istu kulturu, historiju i običaje, ali da jednostavno ne možemo živjeti jedni bez drugih.

Ovo je u ekskluzivnoj izjavi za „Dnevni avaz“ kazao tibetanski duhovni vođa neposredno nakon završetka svečanosti u Gdanjsku povodom obilježavanja 25. godišnjice od kako je Lehu Valensi dodijeljena Nobelova nagrada za mir.

Da nije bilo ove kraće izjave, dolje potpisani novinar bi se sad vjerovatno nalazio u nekom od poljskih zatvora. No, od žestoke reakcije čuvara, nakon što su primijetili upad novinarke koja se pored svih njih našla licem u lice sa njihovim duhovnim vođom, spas je osigurao sam Dalaj-Lama, koji je kroz smijeh zamjerio čuvarima na tom propustu.

Izjava Dalaja Lame za naš list. Avaz

- Imao sam prilike posjetiti Balkan, i zaista sam impresioniran bogatstvom koje posjeduju vaši narodi. Vi ste primjer kako uprkos svim različitostima, ja bih radije rekao raznolikom bogatstvu, jedini način da idete naprijed jeste zajedno, ne jedni pored drugih, nego zajedno - rekao je Dalaj-Lama.

Dodao je kako velike svjetske sile diktiraju mnoge tokove, međutim od novoizabranog predsjednika SAD Baraka Obame ne očekuje značajan zaokret u američkoj politici.

- Poznajem se s Obamom, i ne vjerujem da će on promijeniti politiku Bijele kuće. Prije da će to biti po sistemu - novo lice, a stara politika - zaključio je Dalaj-Lama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.