HISTORIJSKI IZBORI

Erdoan ima značajnu prednost, ali nema dovoljno: Turska ide u drugi krug izbora

Predsjednički izbori odlučit će ne samo ko vodi Tursku, nego i kako se njome upravlja

Erdoan tokom glasanja. Twitter

A. O. / Index.hr

15.5.2023

Turska ide u drugi krug izbora nakon što je predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) na glasanju održanom jučer ostvario bolji rezultat od očekivanog i ima značajnu prednost nad svojim suparnikom, ali nedovoljnu za potrebnu većinu.

Ni Erdoan ni opozicioni kandidat Kemal Kiličdarolu (Kilicdaroglu) nisu dobili 50 posto i ponovno će se suočiti 28. maja. Kiličdarolu, koji je najavio da će na kraju pobijediti, pozvao je svoje pristaše da budu strpljivi i optužio Erdoanovu stranku da se upliće u prebrojavanje glasova i da manipulira objavom rezultata.

"Imamo 2,6 miliona glasova više"

Erdoan, koji je dobio više glasova u odnosu na predizborne ankete, djelovao je samopouzdan i borben kada se obratio svojim sljedbenicima.

- Imamo 2,6 miliona glasova više od najbližeg suparnika. Očekujemo da će se to još povećati kada rezultati budu službeni - rekao je Erdoan.

Nakon prebrojanih 97 posto listića, Erdoan vodi s 49,39 posto, a Kiličdarolu ima 44,92 posto, saopćila je novinska agencija Anadolija. Državno izborno povjerenstvo je objavilo da je za Erdoana glasalo 49,49 posto birača nakon prebrojanih 91,93 posto listića.

O pobjedniku bi mogao odlučiti treći kandidat

Treći, nacionalistički kandidat Sinan Ogan osvojio je 5,3 posto glasova i mogao bi odlučiti o pobjedniku, ovisno o tome koga podrži u drugome krugu.

Na izborima za parlament koji su se održavali paralelno s predsjedničkima, Narodni savez koji čini Erdoanova stranka AKP, nacionalistički MHP i drugi ostvario je bolji rezultat od očekivanog i na dobrom je putu da ima većinu. Nakon prebrojanih 93 posto listića, očekuje se da će imati 324 od 600 mandata.

Kiličdaroluova Nacionalna alijansa od šest opozicionih stranaka, uključujući sekularnu Republikansku narodnu stranku (CHP) koju je osnovao Ataturk, osvaja 211 mandat.

Radnički i slobodarski savez, predvođen prokurdskom Zeleno-lijevom strankom, imat će 65 mjesta u parlamentu, pokazuju trenutni podaci.

Drugi krug je gotovo siguran

Prvi nedjeljni rezultati na predsjedničkim izborima doveli su Erdoana u udobno vodstvo, ali kako se prebrojavanje nastavljalo, njegova se prednost očekivano smanjivala. Drugi krug izbora 28. maja je gotovo izvjestan i izborna presuda o dvije decenije dugoj Erdoanovoj vladavini odgađa se za dvije sedmice.

Ankete javnog mnijenja prije izbora davale su Kiličdaroluu blagu prednost, a dvije ankete u petak čak su pokazale da je iznad praga od 50 posto. Međutim, većina je bila najavila tijesnu utrku.

Predsjednički izbori odlučit će ne samo ko vodi Tursku, nego i kako se njome upravlja, kamo ide njena privredausred duboke krize troškova života i oblik njene vanjske politike.

Izbori se prate širom svijeta

Izbori, koji su i parlamentarni, pozorno se prate u zapadnim prijestolnicama, na Bliskom istoku, u NATO-u i Moskvi.

Poraz Erdoana, jednog od najvažnijih saveznika predsjednika Vladimira Putina, vjerojatno će uznemiriti Kremlj, ali utješiti Bajdenovu administraciju, kao i mnoge evropske i bliskoistočne čelnike koji su imali problematične odnose s Erdoanom.

Turski čelnik s najdužim stažem pretvorio je članicu NATO-a i drugu najveću evropsku zemlju u globalnog igrača, modernizirao ju je kroz velike projekte poput novih mostova, bolnica i zračnih luka te izgradio vojnu industriju kojoj zavide strane države.

Bijes birača

Njegova nestabilna ekonomska politika niskih kamatnih stopa, koja je pokrenula spiralnu krizu troškova života i inflaciju, ostavila ga je žrtvom bijesa birača. Spor odgovor njegove vlade na razorni potres u jugoistočnoj Turskoj u kojem je poginulo 50.000 ljudi dodatno je razbjesnio glasače.

Kiličdarolu je obećao usmjeriti Tursku na novi kurs oživljavanjem demokratije nakon godina državne represije, povratkom na ortodoksne ekonomske politike, osnaživanjem institucija koje su izgubile autonomiju pod Erdoanovim čvrstim pritiskom i ponovnom izgradnjom krhkih veza sa Zapadom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.