VRAĆA SE KUĆI

Kadirov tvrdi: Ukrajinska tajna služba mi je ukrala konja, otkupio sam ga za 18.000 dolara

Prema češkoj policiji, nepoznati je počinitelj početkom marta ukrao konja iz staje u Krabčicama

Pastuh je od 2014. pod režimom sankcija. Printscreen

H. J. I.

16.5.2023

Konj Zazou ozloglašenog čečenskog vođe Ramzana Kadirova, ukraden u Češkoj Republici, navodno je na putu natrag svom vlasniku. Kadirov je to rekao u ponedjeljak na društvenoj mreži Telegram.

Kadirov tvrdi da su krađu konja inscenirale ukrajinske tajne službe u saradnji s češkom policijom.

Dobio ga nazad za 18.000 dolara

U svom postu Kadirov tvrdi da su njegovog pastuha iz konjušnice u češkom Roudnicku ukrali pripadnici ukrajinske tajne službe, koji su mu ga prodali natrag za 18.000 dolara i koji su sarađivali s češkom policijom.

Kadirov je prethodno procijenio vrijednost konja na najmanje deset miliona dolara. Portparol češkog policijskog predsjedništva Jozef Bocan još nije komentirao slučaj.

- Početkom godine obratili su mi se predstavnici ukrajinskih specijalnih službi preko posrednika koji su ponudili kupoviu Zazoua. Znali su koliko mi je stalo do konja i bili su u pravu, naravno da sam pristao. Iskreno govoreći, mislio sam da će Zazoua predati više-manje službeno, s ukidanjem sankcija - napisao je Kadirov.

- Međutim, pokazalo se da su tajne službe imale hrabar plan, jednostavno su inscenirale njegovu krađu iz konjušnice u Češkoj, pritom u dosluhu s češkom policijom - rekao je Kadirov, dodajući da je Zazou sada na putu kući.

Ukraden početkom marta

Prema češkoj policiji, nepoznati počinitelj je početkom marta ukrao konja iz staje u Krabčicama. Pastuh je od 2014. pod režimom sankcija zbog ruske aneksije ukrajinskog poluotoka Krim.

Kadirov je izjavio da je sada platio gotovo 16.500 eura za povratak voljenog pastuha, odnosno otprilike isti iznos koji je češka policija navela kao vrijednost konja.

- S obzirom na njegovu pravu vrijednost i savršeno porijeklo, to je sitnica. Dakle, prijatelji, ako trebate donijeti nešto iz Evrope, obratite se ukrajinskim tajnim službama. Brzo, profesionalno, jeftino i mimo sankcija - napisao je Kadirov.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.