ODRŽAVA SE KRAJEM MAJA

Erdoan uoči drugog kruga izbora: Sada je vrijeme da naš uspjeh krunišemo još većom pobjedom

Mi smo Savez koji nacionalnu volju i ljubav prema služenju državi i naciji stavlja u fokus svoje politike, poručio je Erdoan

Redžep Tajip Erdoan. AP

Anadolija

16.5.2023

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) izjavio je uoči drugog kruga izbora za predsjednika da Narodni savez nacionalnu volju i ljubav prema služenju državi stavlja u fokus svoje politike, javlja Anadolija.

Erdoan je na nalogu na društvenim mrežama izjavio da je Narodni savez, predvođen vladajućom Strankom pravde i razvoja (AK Parti), mirne savjesti prošao prvi test najvažnijih izbora u Turskoj.

Ignorisanje pritisaka i zastrašivanja

Istakao je da se Narodni savez bori srcem i dušom, bez provokacija, ignorisanjem pritisaka, zastrašivanja i bez odustajanja pred teškoćama.

- Zahvaljujem se svakome na trudu, naporima i odricanju. Zahvaljujem se Bogu hiljadu puta što mi je dao saputnike poput vas. Sada je vrijeme da uspjeh koji smo postigli 14. maja krunišemo još većom pobjedom. Drugi krug izbora održat će se 28. maja. Mi smo Savez koji nacionalnu volju i ljubav prema služenju državi i naciji stavlja u fokus svoje politike. Dug zahvalnosti našoj naciji, koja nam ukazuje povjerenje, možemo vratiti samo još napornijim radom i zalaganjem - kazao je Erdoan te dodao:

"Imamo povjerenje u vas"

- Turska od nas očekuje akciju, naša nacija očekuje da ispunimo naše ciljeve. Žrtve zemljotresa čekaju da im što prije zaliječimo rane. Već smo počeli da se spremamo za izbore koji će biti 28. maja. Uz Allahovu pomoć, učinit ćemo 28. maj vjesnikom stoljeća Turske. Imamo povjerenje u vas.

Građani Turske u nedjelju su birali predsjednika i novi saziv Parlamenta.

Na predsjedničkim izborima niti jedan kandidat nije osvojio većinu glasova pa će u novu izbornu utrku 28. maja ići aktuelni turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan, koji je u prvom krugu osvojio 49,5 posto glasova, i lider turske opozicije Kemal Kiličdarolu (Kilicdaroglu), koji je u prvom krugu dobio 44,89 posto glasova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.