KOPENHAGEN

Danska objavila strategiju jačanja vojne saradnje s nordijskim zemljama

U novoj strategiji vanjske i sigurnosne politike, Vlada te zemlje poziva na više zajedničkih vojnih vježbi

Nova strategija vanjske i sigurnosne politike. Fena

FENA

16.5.2023

Članica NATO-a Danska objavila je u utorak da ima cilj jačanje vojnih veza s drugim nordijskim zemljama, kako bi se suprotstavila ruskoj prijetnji u regiji Baltika i zaštitila ključnu infrastrukturu.

U novoj strategiji vanjske i sigurnosne politike, Vlada te zemlje poziva na više zajedničkih vojnih vježbi i koordinaciju vojnih planova s drugim nordijskim zemljama.

- Nordijske zemlje sada su jedinstvenije nego ikada prije u oblasti sigurnosne i vojne politike - navodi se u izvještaju, naglašavajući nedavno učlanjenje Finske u NATO i neriješenu prijavu Švedske u alijansu.

Danci su prošle godine glasali za pridruživanje vojnoj politici Evropske unije, signalizirajući pomak ka produbljivanju vojnih veza kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Danska već sarađuje sa Švedskom, Norveškom i Finskom na stvaranju jedinstvene nordijske zračne odbrane.

Strategija priznaje da Danska nije dovoljno ozbiljno shvatila prijetnju sigurnosti Rusije u regiji Baltika i ukazuje na nedostatke u njenoj sposobnosti da brani svoju teritoriju. Danska namjerava da ispuni cilj NATO-a o vojnoj potrošnji od dva posto BDP-a do 2030. godine.

- Moramo ojačati dansku odbranu i sigurnost i dodatno doprinijeti odvraćanju i odbrani NATO-a, posebno u susjedstvu - navodi se u strategiji.

Također se naglašava potreba da se dansko društvo učini snažnijim za suočavanje s kibernetskim i terorističkim prijetnjama, špijunažom i kampanjama utjecaja, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.